Project Description

HET RIJKE VERLEDEN VAN TSJECHIË

Ontdek de grandeur van Tsjechië in deze individuele fietsreis.

Karlsbad is een wereldberoemd en zeer traditierijk Tsjechisch kuuroord. Het is het vertrekpunt van de spa en cultuurroute. De eerste vermelding van Karlsbad als kuuroord stamt uit 1522. Door de eeuwen heen is de stad bijzonder populair gebleven.

LAAT JE inspireren

 Tot de beroemdheden die deze stad bezochten en, naar eigen zeggen, in hun hart hebben gesloten, behoren onder meer Wolfgang Amadeus Mozart, Napoleon Bonaparte en Johann Wolfgang von Goethe.

Boek deze reis
Reisinformatie
Vraag over deze reis

Van dag tot dag

DAG 1

Aankomst Karlsbad

Zorg ervoor dat je niet te laat in Karlsbad (Karlovy Vary in het Tsjechisch) aankomt want het is een fantastisch mooi stadje om in rond te zwerven. Bekijk de natuurlijke bron waaraan het Karlsbad haar bestaansrecht ontleent, proef het ‘helende’ water in de colonnade en geniet op één van de vele terrassen in Karlovy Vary.

DAG 2
Het kasteel van Melnik

Karlsbad – Frantiskovy Lazne 60 km

Gelijk maar de langste route van de hele reis. Maar wat een mooie! Om de drukke weg te vermijden ga je net buiten Karlsbad het bos in. Het begint met een klein pittig klimmetje, maar de beloning daarna is prachtig! Je volgt vervolgens vrij lang de rivier de Ohre.

Fantastische fietspaden langs de rivier de Ohre

Geweldig goede fietspaden en prachtige natuur. Je kunt in Loket het kasteel uit de twaalfde eeuw bezoeken. Of ga naar Sokolov en bezoek het gemeentehuis uit de zestiende eeuw en een kasteel uit 1840. Uiteindelijk arriveer je in Frantiskovy Lazne. Een prachtig klein plaatsje dat volledig draait op alle kuurhotels.

DAG 3
Het Doksany klooster

Frantiskovy Lazne – Rondrit 45 km

Naast de kuuroorden Mariensbad en Karlsbad is Frantiskovy Lazne of Franzensbad de kleinste. Het is in 1793 aangelegd en vernoemd naar de Oostenrijkse keizer en Boheemse vorst Frans Josef I. Centraal in Frantiskovy Lazne ligt het prachtige park waarin en waar omheen alle kuurhotels liggen. Eén van de oudste kuurhotels van Frantiskovy Lazne is “The Three Lilies. Het hotel mocht Goethe, Beethoven, Straus, Kafka en Havel tot zijn gasten rekenen.

Je begrijpt al snel waarom Frantiskovy Lazne zo populair was.

De rondrit van vandaag laat vooral zien waarom dit plaatsje nooit aan populariteit heeft ingeboet. De omgeving is prachtig mooi. Niet alleen om te fietsen maar ook om te wandelen. Je kunt een rondrit maken langs prachtige kastelen, door bossen en langs meren. Het wordt in ieder geval een onvergetelijke dag.

DAG 4

Frantiskovy Lazne – Marienbad 55 km

Je verlaat Frantiskovy Lazne eigenlijk in één rechte lijn naar de rivier de Ohre (Eger). Deze rivier volg je door de bossen naar Cheb. Let op de kleur van de rivier onderweg! Cheb is een prachtig plaatsje vlakbij de grens met Duitsland. Je vindt daar een immens plein, geweldig mooi gerenoveerde koopmanshuizen uit de dertiende eeuw en de burcht met de zwarte toren.

Het grote plein in Cheb vraagt maar één ding: Koffie!

Deze burcht beschikt over een bijzondere Romaanse kapel uit de negende eeuw. De kapel is tussen 2000 en 2003 volledig gerenoveerd. De weg vervolgt zich door bossen, langs meren en over heuvels. Je fietst over prachtige fietspaden, grindpaden en karrensporen. Onderweg ga je lunchen in één van die prachtige dorpjes die je passeert. Uiteindelijk bereik je Marianske Lazne.

DAG 5

Decin – Bad Schandau 24 km

Marianske Lazne of Marienbad stamt uit het begin van de negentiende eeuw. In Marienbad heeft de tijd stil gestaan. Hoewel je er moderne wellness-mogelijkheden hebt kun je er nog steeds eeuwenoude traditionele kuren volgen. Je kunt een rondrit maken met paard en wagen door het stadje dat doet denken aan Wenen. Slenter door de prachtige colonnade en vergeet vooral niet de zingende fontein te bewonderen. Ook Marienbad kent beroemde gasten:  Twain, Edison, Kipling, Wagner,  Liszt en Chopin. Chopin heeft hier ooit een hele zomer doorgebracht. Dat heeft er toe geleid dat Marienbad nu een Chopin-museum heeft en een Chopin-festival.

Vergeet niet ’s avonds naar de zingende fontein te gaan.

De rondrit brengt je naar Tepla. Naar het enorme en prachtige kloostercomplex dat stamt uit 1193. Ook de indrukwekkende bibliotheek is een aanrader. Dan door, langs kasteel Becov en klimmend door de bossen, genietend van ontelbare overweldigende vergezichten. Na 57 kilometer voelt Marienbad letterlijk en figuurlijk als een warm bad.

DAG 6
Met het pontje de Elbe over

Bad Schandau – Dresden 46 km

Terug naar Karlsbad! Wanneer je op tijd vertrekt ben je meteen wakker want de eerste zes kilometer gaan omhoog. Daarna volg je een prachtige weg door de bossen. Eigenlijk is deze hele dag een ode aan de Tsjechische bossen. Na een kleine twaalf kilometer verlaat je de weg. Prachtige (beton)paden maar ook onverharde bospaden leiden je naar Horni Slavkov waar je zou kunnen lunchen.

Deze hele dag is eigenlijk een ode aan de Tsjechische bossen.

Na Horni Slavkov vervolgt de weg omhoog. Je slingert door de bossen richting Karlsbad. Na nog een paar uitdagende stukjes zijn de eerste huizen al in zicht. Terug naar het hotel fiets je langs de bosrand en de prachtige villa’s van Karlsbad.

DAG 7
Het Zwinger paleiscomplex in Dresden!

Einde van rondreis

Na het ontbijt eindigt je rondreis. Je kan er voor kiezen om nog een dagje in Karlsbad te blijven of misschien wil je je vakantie verlengen met een andere rondreis. 

Reisinformatie

WAT IS ALLEMAAL INCLUSIEF

 • 6 overnachtingen op een tweepersoonskamer met eigen douche en toilet
 • 6 keer ontbijt
 • Bagagevervoer
 • Nederlandstalige routebeschrijving, kaartmateriaal en achtergrond informatie
 • gpx bestand van de route.
 • Een Garmin fietscomputer met alle routes er op kan worden geleend wanneer je die niet zelf hebt. Dit is wel zolang de voorraad strekt.

WAT KOMT ER NOG BIJ?

 • Kosten van de heen- en terugreis
 • Lunches, diners en dranken voor zover niet genoemd in de reisomschrijving
 • Overige transfers
 • Huur fiets
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Eventuele toeristenbelasting (ter plekke te betalen)

NAAR DE PLAATS VAN VERTREK

 • Met de auto:
  785 kilometer vanuit Utrecht
  Geschastte reistijd: zonder files ongeveer 7 uur en 3 kwartier
 • Met het vliegtuig:
  Naar Praag en per huurauto naar Karlovy Vary.
  Geschatte reistijd: Vlucht naar Praag ongeveer 1,5 uur. Met de auto van Praag naar Karlovy Vary iets minder dan 2 uur.
  Naar Praag en met de trein naar Karlovy Vary.
  Geschatte reistijd 3,5 uur
  Naar Praag en met de bus naar Karlovy Vary
  Geschatte reistijd 2 uur en 15 minuten
 • Met de trein
  Via Praag naar Karlovy Vary
  Geschatte reistijd: Een treinreis van Amsterdam naar Praag duurt ongeveer 12 uur. Naar Karlovy Vary is het dan nog zo’n 3,5 uur wanneer je met de trein gaat of ongeveer 2 uur en een kwartier wanneer je met de bus gaat.

EEN INDRUK VAN JE FIETSROUTE

Onderstaande kaart geeft je een globale indruk van de fietsreis. Wanneer je er op klikt kun je hem nog iets beter bekijken.

Kaart van de route

SPA EN CULTUUR ROUTE

Een individuele fietsreis

Periode te boeken

Dagelijks
van April tot en met Oktober

Prijs per persoon premium hotels

(op basis van 6 nachten inclusief ontbijt en een bezetting van 2 personen per kamer)

€ 675,-

Toeslag éénpersoonsreis per persoon premium hotels

(op basis van 6 nachten inclusief ontbijt en een bezetting van 1 personen per kamer)

€ 125,- toeslag

Fietshuur voor gehele reis

€ 90,-

e-bike verhuur voor gehele reis

€ 165,-

Eigen bagagevervoer

 € 200,- per boeking of groep in mindering

HOE ZWAAR IS DEZE FIETSREIS?

Algemeen

Ben je in het bezit bent van een elektrische fiets of huur je er één dan is deze route voor iedereen goed te doen. Als je niet gewend bent aan een heuvelachtig terrein (denk bijvoorbeeld aan de Ardennen) dan raad ik je aan om een elektrische fiets te huren want deze prachtige route is te mooi om te missen. De route is met ieder soort fiets te fietsen. Maar op een trekking of hybride fiets zul je je waarschijnlijk net even comfortabeler voelen.

De eerste dag is gemakkelijk. Daarna wordt het langzaam steeds wat zwaarder. De laatste dag terug naar Karlsbad is op sommige plekken lastig. De dag begint dan al met een klim van zo’n zes kilometer. Niet heel steil maar wel… zes kilometer.

Verharde en onverharde paden

Hoewel aan onverharde paden nauwelijks valt te ontkomen is het overgrote deel van de route goed tot zeer goed te fietsen op geasfalteerde paden. In de routebeschrijvingen wordt je gewaarschuwd voor wat steilere stukjes omlaag op onverharde paden. Neem daar geen risico, stap af en wandel een stukje. Ook prachtig overigens!

Hoogteverschillen

De kuuroorden liggen op de punten van een denkbeeldige driehoek die het nationale natuurpark Slavlovsky Les omsluit. Dit nationale park is een heuvelachtig gebied. De eerste dag fiets bijna de hele dag langs de rivier de Eger en merk je nog niet zoveel van heuvels. Dat wordt geleidelijk aan meer. Het is zeker geen hooggebergte waar je doorheen fietst. Wees voorbereidt op een omgeving die qua heuvelachtigheid misschien nog wel het meest aan de Ardennen doet denken.

Het grote verschil is dan alleen nog dat je hier ook met enige regelmaat op onverharde paden terecht komt. Maar dat geeft natuurlijk weer dat kleine stukje avontuur in je fietsvakantie!

Accomodaties

Je overnacht in goede hotels. Waarbij we steeds geprobeerd hebben het meest comfortabele te combineren met authentiek en uitstraling. Het streven is eigenlijk steeds geweest dat je na een dag fietsen in een prachtige omgeving ook een goed gevoel moet kunnen krijgen bij de accommodatie waar je aankomt. Alles vanuit de overtuiging dat comfort bijdraagt aan plezierbeleving. Onderstaand een impressie van de hotels waar je gedurende deze reis overnacht. Het kan soms voorkomen dat we moeten uitwijken naar andere hotels. Deze zijn dan altijd van een vergelijkbaar niveau.

Een impressie van de hotels tijdens de Spa en Cultuur route.

Andere fietsvakanties

2019-03-03T11:32:04+00:00

Tsjechisch Paradijs

Tussen Turnov en Jicin bevind zich het Tsjechisch paradijs. Een onvergetelijk mooie ervaring. Beklim de toren van de kasteelruïne van Bezdez, wandel door een bijna magische natuur. Bekijk de botanische tuinen in Liberec, zwem in het meer bij Dosky en bezoek het Skoda museum in Mlada Boleslav.

2019-03-03T11:38:41+00:00

Praag – Dresden

De fietsvakantie Praag - Dresden is een fietsklassieker. En niet voor niets! Een prachtige 7-daagse fietsreis langs de Elbe. Je gaat wandelen in Boheems Zwitserland, je ontdekt de steden Praag en Dresden en ondertussen geniet je van een uitzonderlijk mooie natuur. Prachtig!