Project Description

VAN DVORAK NAAR MOZART!

Een individuele fietsreis die je niet snel zal vergeten.

Deze Praag – Wenen is meer dan een fietsreis. Het is een ontdekkingstocht. In totaal fiets je ruim 700 kilometer. Dat is vergelijkbaar met van Utrecht naar Bazel fietsen. Je doorkruist een groot deel van de zuidelijke regio’s van Tsjechië. Een ontmoeting met het Tsjechië van toen en van nu. Met de prachtige Tsjechische natuur en haar wisselende landschappen.

LAAT JE INSPIREREN

Het is een avontuur dat je over de heuvels leidt naar indrukwekkende middeleeuwse stadjes, oneindige bossen, bijna Hollandse akkers en schier eindeloze wijngaarden. Uiteindelijk eindig je Wenen. Daar kun je nagenieten van een reis waar je nog lang op zult terugkijken. 

Boek deze reis
Reisinformatie
Vraag over deze reis

Van dag tot dag

DAG 1

Aankomst Praag

Wanneer het je lukt om vroeg in Praag te zijn dan heb je nog tijd om de grote burcht, de Karlsbrug of de St. Vitus Kathedraal te gaan bekijken. Overigens gaat er eigenlijk niets boven slenteren door Praag. Je overnacht in een fantastisch hotel op een steenworp afstand van de Karlsbrug. Uiteraard voorzien we je van tips waar je zou kunnen eten die avond.

DAG 2
Het kasteel van Melnik

Praag – Benesov 59 km

Praag uit fietsen is altijd leuk. Überhaupt een stad uit fietsen is leuk. De drukte die langzaam verdwijnt. Vandaag is een dag met veel afwisseling en een meer dan uitstekend begin van deze reis. Vanuit Praag waar je langs de Karelsbrug fietst mag je nog heel even van Praag proeven vanaf je fiets. Wat toch altijd anders is…

Vandaag is eigenlijk Tsjechië in een notendop

Vandaag krijg je eigenlijk Tsjechië in een notendop. Stad, bossen en landelijk. Tegen het einde van de rit is het zeer de moeite waard om kasteel Konopiste te bezoeken. Of dan tenminste het park er omheen! Aan het grote plein van Benesov kun je aan het einde van de dag je verheugen op alles wat nog gaat komen!

DAG 3
Het Doksany klooster

Benesov – Tabor 71 km

Vanuit Benesov vertrek je naar Tabor. Vandaag behoort zeker tot één van de mooiste dagen van deze reis. Er is veel afwisseling qua omgeving en omdat het een heuvelachtige dag is wordt je ook nog eens veelvuldig getrakteerd op talloze vergezichten. Daarnaast is er mooie afwisseling van verharde en onverharde paden. Ook al zul misschien soms denken: “euh, is dit wel goed…”, bedenk je dan dat de onverharde stukken nooit lang duren.

De hele dag fiets je door ansichtkaarten

Na een dag lang ansichtkaarten om je heen te hebben gekeken is het prettig terugkijken op een geweldige dag aan het plein in Tabor bij de kerk. En eten…? Die tip krijg je van mij! Wat een goed restaurant!!

DAG 4

Tabor – Hluboka 59 km

De derde dag heb je het gevoel al serieus onderweg te zijn. De dag begint, vlak na je ontbijt, met een heerlijke afdaling. Daarna heb je je ontbijt nodig. 2.5 kilometer gemiddeld 4% tot 5%. Vandaag staat meer in het teken van ‘landelijk’. Ook voelt de dag anders dan gisteren. Misschien doordat de klimmetjes wat langer aanhouden en de afdalingen langer en geleidelijker doorlopen.

Het Windsor kasteel stond model voor de bouw van Hluboka

Je eindigt je dag in Hluboka waar een bezoek aan het kasteel een ‘Must’ is. Je overnacht er overigens vlak naast. En aangezien kastelen vaak hoog liggen… ga er die laatste paar honderd meter nog maar even voor zitten ;-).

DAG 5

Hluboka – Cesky Krumlov 55 km

Niet heel lang nadat je Hluboka hebt verlaten kom je Cesky Budejovic binnen. Neem daar een kop koffie. Het centrum is prachtig en de fontein op het stadsplein evenzeer. Daarna vervolg je je reis langs het plaatsje Holasovice dat een plek op de UNESCO lijst heeft gekregen. Je volgende stop is naar Cesky Krumlov. Tsjechië bezit veel ‘must-see’s’ en Cesky Krumlov staat hoog op dat lijstje.

Het stadsplein van Ceske Budejovic uit 1721 is één van de grootste in Bohemen en heeft nog één originele steen… 

Een middeleeuws dorpje waarvan de stadskern ook op de UNESCO werelderfgoed lijst staat. Het is er echt fantastisch! Dat beroemdheid een prijs heeft blijkt uit de niet geringe hoeveelheid toeristen. Maar ja, de Trevi fontein in Rome of de Sagrada Familia in Barcelona wil je ook graag een keer gezien hebben terwijl je weet dat het druk is. Cesky Krumlov is niet anders en zul je niet snel vergeten. 

DAG 6
Met het pontje de Elbe over

Cesky Krumlov – Trebon 63 km

’s Morgens zou je nog een bezoek kunnen brengen aan het kasteel en haar tuinen. Daarna vertrek je dan richting Trebon. Je verlaat Cesky Krumlov zoals je gekomen bent. ’s Het eerste deel van de rit is nog heuvelachtig maar naarmate je dichter in de buurt komt van Trebon vlakt het landschap af.

Het Schwarzenberg mausoleum ligt wat verstopt in het park maar je mag ‘m niet missen!

Het is een prachtige tocht die eindigt in Trebon, dat ook bekend staat als een spa resort. Nadat je bent ingecheckt kun je het Schwarzenberg mausoleum bezoeken. Uiteraard behoort een bezoekje aan een spa ook tot de mogelijkheden. Een ‘must’ is wel om ’s avonds nog een wandeling te maken door dit prachtig Renaissance plaatsje.

DAG 7
Met het pontje de Elbe over

Trebon – Telc 77 km

Je begint aan de langste rit van je reis naar Wenen. Je nadert de grens van Oostenrijk tot op een paar kilometer. Er is tijd voor koffie in het prachtig gelegen Perslak Hotel. Daarna passeer je het eerste gedenkteken aan het IJzeren gordijn. Een tijdlang fiets je parallel aan de Tsjechisch – Oostenrijkse grens over de bekende Greenway route Praag – Wenen.

In het bos sta je plotseling voor een stukje ijzeren gordijn. Een monument voor het verdwenen dorp Neumül.

Via Nova Bystrice, waar je zou kunnen lunchen, fiets je door de bossen van het National Park dat ook wel Tsjechisch Canada wordt genoemd. Uiteindelijk kom je in het prachtige Renaissance stadje Telc dat (ook al!) op de UNESCO werelderfgoed lijst staat. De huizen aan het grote plein, met hun prachtig gedecoreerde facades vormen het best bewaarde Renaissanceplein in de Tsjechisch Republiek.

DAG 8
Met het pontje de Elbe over

Telc – Vranov nad Dyji 57 km

Via een heuvelachtig landschap waarin je door een aantal bijzonder charmante plaatsjes fietst ga je op weg naar Vranov nad Dyji. Maar voor je bij je hotel aankomt ben je er wel achter wat ‘Chalupa’ (spreek uit: ‘galoepa’) betekent. Rond een prachtig natuur- en recreatiegebied passeer je ze in grote hoeveelheden. Kleine, soms uiterst charmante vakantiehuisjes van de Tsjechen.

Bij Vranov wordt het je duidelijk dat Tsjechen buiten mensen zijn!

De (soms wat steile) heuvels rond Vranov bieden je, met name wanneer je de bruggen overgaat een aantal prachtige vergezichten. Het meer dat je ziet is een gevolg van de stuwdam die tegen Vranov aan ligt en waar je morgen overheen fietst.  

DAG 9
Met het pontje de Elbe over

Vranov nad Dyji – Znojmo 39 km

De kortste rit van de reis. Je kunt vandaag kiezen. Volg je de verharde weg dan heb je lekker wat extra tijd in Znojmo. Of neem je de voornamelijk onverharde route. Meer avontuur en vooral minder snelheid. Maar een prachtige rit! Je volgt de Greenway route Praag – Wenen weer en fietst langs de rivier de Dyje en de grens met Oostenrijk. Je bezoekt een stuk ijzeren gordijn dat bewaard is gebleven. Het brengt je terug in de tijd.

The Memorial of the Iron Curtain laat je zien hoe het echt was.

Dit fantastische pad leidt je door het Nationale Prak: Dyje. Over talloze onverharde paden en heide nader je Znojmo. De poort naar de zuid Moravische regio die vooral bekendheid geniet vanwege haar wijnproductie. Het is nog even een stukje omhoog maar dat is meer dan de moeite waard. Znojmo is prachtig. Maak nog een wandeling door het historische centrum van Znojmo.

DAG 10
Dietrichstein mausoleum

Znojmo – Mikulov 62 km

Een bijna Hollandse rit. Na dagen van heuvels, glooiend landschap en scherpe klimmetjes is vandaag misschien wel een welkome afwisseling. Je bent op weg naar Mikulov dat samen met Valtice het hart vormt van de Moravische wijncultuur.

Znojmo is de poort naar de wijnstreek Moravië.

Praktisch de hele dag fiets je langs akkers en later wijngaarden. Het is de moeite waard om op tijd in Mikulov te zijn. Het is een heerlijk plaatsje om doorheen te wandelen. Je kan het imposante kasteel bezoeken of het mausoleum van de familie Dietrichstein. Maar vergeet niet één van die heerlijke wijnen te proeven die deze regio voortbrengt.  

DAG 11
Naar Mistelbach

Mikulov – Mistelbach 54 km

Via Valtice steek je vandaag de grens over naar Oostenrijk. Deze grens passeer je wanneer je het plaatsje Valtice net achter je hebt gelaten. Bij deze grensovergang hebben ze nog het één en ander bewaard waardoor je een goed idee krijgt hoe het voor de fluwelen revolutie moet zijn geweest.

Je hebt hem al een paar keer bijna geraakt maar nu steek je hem echt over: de grens naar Oostenrijk.

Het is een dag die volledig in het teken staat van wijn en wijngaarden. Er volgt een waanzinnig mooie route door Oostenrijk tot het plaatsje Mistelbach. 

DAG 12
Naar Mistelbach

Mistelbach – Wenen 66 km

Op naar de eindbestemming: Wenen. Je laatste dag op de fiets. Deze dag bestaat eigenlijk uit drie delen. Het eerste deel is zoals je de dag ervoor bent geëindigd. Prachtige paden door de Oostenrijkse heuvels. Het tweede deel is de aanloop naar Wenen daar vlakt het land volledig af.

Een prachtige reis eindigt in een fantastische stad: Wenen!

Tenslotte bereik je de ‘bewoonde wereld’. Met iedere keer kleine overgangetjes door parken en bossen fiets je van voorstad naar voorstad. Maar uiteindelijk ben je er. Wenen. Het zit er op.

DAG 13
Trein

Einde van rondreis

Na je ontbijt eindigt je rondreis. Je kunt vandaag met de trein terug naar Praag, een extra dag in Wenen blijven of vanuit de luchthaven Wenen vertrekken naar andere bestemmingen. 

Reisinformatie

WAT IS ALLEMAAL INBEGREPEN

 • 12 overnachtingen op een tweepersoonskamer met eigen douche en toilet
 • 12 keer ontbijt
 • Bagagevervoer
 • Nederlandstalige routebeschrijving, kaartmateriaal en achtergrond informatie
 • gpx bestand van de route.
 • Een Garmin fietscomputer met alle routes er op kan worden geleend wanneer je die niet zelf hebt. Zolang de voorraad strekt.

WAT KOMT ER NOG BIJ?

 • Kosten van de heen- en terugreis
 • Lunches, diners en dranken voor zover niet genoemd in de reisomschrijving
 • Overige transfers
 • Huur fiets
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Eventuele toeristenbelasting (ter plekke te betalen)

NAAR DE PLAATS VAN VERTREK

 • Met de auto:
  855 kilometer vanaf Utrecht.
  Geschatte reistijd: zonder files ongeveer 8,5 uur
 • Met het vliegtuig:
  Naar Praag.
  Geschatte reistijd: Vlucht naar Praag: 1,5 uur. Transfer naar Hotel ongeveer 30 minuten
 • Met de trein:
  Geschatte reistijd: Een treinreis van Amsterdam naar Praag duurt ongeveer 12 uur. 
  Indicatie kosten: € 200 – € 275 per persoon

EEN INDRUK VAN JE FIETSROUTE

Onderstaande kaart geeft je een globale indruk van de fietsreis. Wanneer je er op klikt kun je hem nog iets beter bekijken.

Route Praag - Wenen

PRAAG – WENEN

Een individuele fietsreis

Periode te boeken

Dagelijks
van April tot en met Oktober

Prijs per persoon standaard hotels

(op basis van 6 nachten inclusief ontbijt en een bezetting van 2 personen per kamer)

€ 1.275,-

Prijs per persoon premium hotels 

(op basis van 12 nachten inclusief ontbijt en een bezetting van 2 personen per kamer)

€ 1.525,-

Toeslag éénpersoonsreis per persoon premium hotels

(op basis van 12 nachten inclusief ontbijt en een bezetting van 1 personen per kamer)

€ 380,- toeslag

Toeslag éénpersoonsreis per persoon standaard Hotels

(Op basis van 12 nachten inclusief ontbijt en een kamerbezetting van 1 persoon)

€ 260,- toeslag

Fietshuur voor gehele reis

€ 125,-

e-bike verhuur voor gehele reis

€ 240,-

Eigen bagagevervoer

Korting € 500,- per boeking of groep

HOE ZWAAR IS DEZE FIETSREIS?

Algemeen

Dit is de meest uitgebreide vorm van Praag – Wenen die wij aanbieden. Je overbrugt in totaal zo’n 700 kilometer door een, op een paar dagen na, heuvelachtig gebied. De combinatie van deze twee maakt dat dit een redelijk zware fietsreis is. Uiteraard kunnen we op iedere gewenste plek rustdagen inbouwen. Iedere geoefende fietser kan deze reis aan. Wanneer mensen dit soort reizen nog nooit hebben gemaakt dan zou je een paar dagen in zuid Limburg of in de Ardennen kunnen gaan fietsen om een goed idee te krijgen.  

Op een schaal van 1-5 zou ik deze reis beoordelen als 3,5. Geen 4 omdat je nooit in het hooggebergte fietst en dus ook nooit dat soort lange aanhoudende klimmen hoeft te maken. Maar ook geen 3 omdat de veelheid van kleine (soms redelijk felle) klimmetjes het wel weer wat zwaarder maken dan helemaal gemiddeld.

Verharde en onverharde paden

Je fietst over het algemeen over geasfalteerde wegen of goed begaanbare fietspaden. De Tsjechische fietspaden zijn niet altijd verhard of geasfalteerd. Maar soms ontkom je er simpelweg niet aan. Persoonlijk vind ik deze afwisseling erg leuk. Voor deze reis echter hebben we de hoeveelheid onverharde paden geprobeerd beperkt te houden. Ook omdat het aantal fietsuren op een dag te groot zou worden. Eigelijk is er maar één dag waarop je veel onverhard fietst. Die dag is dan ook maar 39 kilometer.

Hoogteverschillen

Da’s gemakkelijk: die zijn er! Met name de eerste week fiets je door een sterk heuvelachtig gebied waar je regelmatig getrakteerd wordt op een (soms pittige) klim. Het voordeel is dat het allemaal geen hooggebergte is dus de afstanden omhoog zijn doorgaans niet heel lang. Het nadeel is dat je in tegenstelling tot in het hooggebergte je hier maar moeilijk een ritme zal vinden en dat het gewoon heel veel klimmetjes zijn…

Accomodaties

Je overnacht in goede hotels. Waarbij we steeds geprobeerd hebben het meest comfortabele te combineren met authentiek en uitstraling. Het streven is eigenlijk steeds geweest dat je na een dag fietsen in een prachtige omgeving ook een goed gevoel moet kunnen krijgen bij de accommodatie waar je aankomt. Alles vanuit de overtuiging dat comfort bijdraagt aan plezierbeleving. Onderstaand een impressie van de hotels waar je gedurende deze reis overnacht. Het kan soms voorkomen dat we moeten uitwijken naar andere hotels. Deze zijn dan altijd van een vergelijkbaar niveau.

Een impressie van de hotels tijdens de fietsreis Praag – Wenen

Andere fietsvakanties

2019-03-03T11:32:04+00:00

Tsjechisch Paradijs

Tussen Turnov en Jicin bevind zich het Tsjechisch paradijs. Een onvergetelijk mooie ervaring. Beklim de toren van de kasteelruïne van Bezdez, wandel door een bijna magische natuur. Bekijk de botanische tuinen in Liberec, zwem in het meer bij Dosky en bezoek het Skoda museum in Mlada Boleslav.