Project Description

PRAAG – DRESDEN IS NIET VOOR NIETS EEN KLASSIEKER!

Een individuele fietsreis dagelijks te boeken

Vanuit Praag vertrek je voor een prachtige fietstocht waarbij je gedurende de week steeds getuige bent van een veranderend landschap. Je passeert wijngebieden in bierstreken en prachtige kastelen.

laat je inspireren

Maak kennis met de Tsjechische cultuur en haar soms zo confronterende geschiedenis. En tot slot behoren prachtige wandelingen door steden en natuur tot de mogelijkheden. Overweldigend natuurschoon en imposante architectuur zullen je verpletteren. Praag – Dresden is niet voor niets een klassieker!

Boek deze reis
Reisinformatie
Vraag over deze reis

Van dag tot dag

DAG 1

Aankomst Praag

Wanneer het je lukt om vroeg in Praag te zijn dan heb je nog tijd om de grote burcht, de Karlsbrug of de St. Vitus Kathedraal te gaan bekijken. Overigens gaat er eigenlijk niets boven slenteren door Praag. Je overnacht in een fantastisch hotel op een steenworp afstand van de Karlsbrug. Uiteraard voorzien we je van tips waar je zou kunnen eten die avond.

DAG 2
Het kasteel van Melnik

Praag – Melnik 59 km

Meteen maar de langste rit van de hele week en ook maar meteen met zo ongeveer het enige heuveltje van de week. Je volgt de Moldau (de Vltava voor de Tsjechen), passeer onder andere kasteel Veltrusy waar je nog wat kan drinken en fietst langs de hopakkers die tot tot 6 meter hoogte groeien wanneer ze in augustus letterlijk op haar hoogtepunt zijn en het kan zijn dat je moet bellen voor de veerman.

Geniet van een drankje met uitzicht over de Elbe

Aangekomen in Melnik drink je een (lokaal) wijntje en kijk je uit over het punt waar de Moldau aan de Elbe ontspringt. Met andere woorden, vandaag volgde je Moldau vanaf morgen de Elbe.

DAG 3
Het Doksany klooster

Melnik – Litomerice 46 km

Je laat Melnik achter je en begint aan je route langs de Elbe. Het is het begin van een dag van wisselende landschappen en indrukken. Verwondering over het prachtige klooster van Doksany en de verpletterende en misschien emotionele indruk die Terezin achter zal laten. Een korte rondleiding in het Klooster in Doksany is aan te raden maar ook zonder zul je onder de indruk zijn. Uit het niets doemt het klooster op. Hierdoor wordt je misschien op het verkeerde been gezet want eenmaal binnen in de kerk heb je eerder het idee dat je weer een grote stad bent.

Bij Terezin sta je letterlijk en figuurlijk even stil.

Daarna door naar Terezin. Het voormalig concentratiekamp dat zich laat vergelijken met het Nederlandse Westerbork. Terezin bestaat uit twee delen. De grote vesting (het stadje zelf) en de kleine vesting (het concentratiekamp). Ooit gebruikt als locatie door de Duitsers om in een commercial te laten zien hoe goed de Joden het hadden. Ze hebben alles bewaard zoals het was.

DAG 4

Litomerice – Decin 54 km

Waar je de afgelopen 2 dagen nog vooral een glooiende of licht heuvelachtige omgeving had gaat deze nu langzaam over in bergachtig. En dan is het prettig om de fietsvakantie voort te zetten langs een rivier. Totdat je bij kasteel Strekov komt. Wil je deze zien dan zul je een bergje op moeten. Maar dat is de moeite waard. Je kan er ook voor kiezen om kasteel Strekov en haar bergje links te laten liggen en gelijk door te gaan. Dan kun je je fiets een behoorlijk steile trap op duwen omdat je over een sluis heen moet.

Blijf even kijken bij de Masarik sluis.

Een imposante sluis, dat dan weer wel. Met een maximaal hoogteverschil van bijna 10 meter verdwijnen de kleine scheepjes letterlijk uitzicht wanneer het water daalt. Overigens kun je ook om de sluis heen over de weg. Je overnacht in een heerlijk hotel in Litomerice op het grote plein.

DAG 5

Decin – Bad Schandau 24 km

Wie denkt dat de 24 kilometer van vandaag bedoelt is om te kunnen uitslapen vergist zich. Vandaag zou je kunnen proberen voor de lunch in Bad Schandau te zijn. Dan kun je daar eten om vervolgens een fantastische wandeling te gaan maken naar Pravcicka Brana. Met haar 16 meter hoge en 26 meter brede rotsformaties is zij de grootste natuurlijk zandsteenbrug van Europa.

’s Middags wandelen in Boheems Zwitserland

Je kunt erheen wandelen vanuit Bad Schandau maar dat zou ik niet doen. Beter om op de fiets ongeveer 8 kilometer terug te fietsen Tsjechië ween in en de laatste 3 kilometer (die je ook niet meer kan en mag fietsen) te lopen. Zorg dat de batterij van je camera is opgeladen en je genoeg geheugen vrij hebt want je zult je een rotje fotograferen en filmen. Het is er echt belachelijk mooi.

DAG 6
Met het pontje de Elbe over

Bad Schandau – Dresden 46 km

Op weg naar Dresden. Het fietspad langs de Elbe in Duitsland, de Elberadweg, is soms net een beetje als de Duitse autobahn. Nogal wat omleidingen en wegwerkzaamheden. Maar het kan de pret niet drukken. Je blijft je vergapen aan al die prachtige vergezichten onderweg. Altijd leuk is het om met een hele riedel andere fietsers in een klein veerbootje de Elbe over te steken. Er gebeurt altijd wel wat op zo’n bootje. Kilometers voor je bij Dresden bent zal het je opvallen (bij mooi weer tenminste) dat er al allerlei mensen in het gras langs de kade van de rivier liggen. Een aantal dat groeit. Het lijkt soms wel wat op het fietspad in het Vondelpark in Amsterdam. Niet zozeer qua aantallen maar vooral qua atmosfeer.

Dresden binnen fietsen is geweldig!

Dresden binnen komen, daar kunnen een hoop steden nog wat van leren. Dit is zoals het hoort. Dresden laat zich vanaf het fietspad waarop je aankomt onmiddellijk van haar mooiste kant zien. Het is oprecht indrukwekkend. En Dresden stelt niet teleur wanneer je er bent. Wat een prachtige stad. Helemaal wanneer je haar geschiedenis kent.
Je overnacht in ‘der Altstadt’ met al haar pracht en praal op steenworp afstand!

DAG 7
Het Zwinger paleiscomplex in Dresden!

Einde van rondreis

De rondreis eindigt ’s middags wanneer je in Dresden bent aangekomen. Je kunt dan met je fiets terug worden vervoerd naar Praag. Je kan er ook voor kiezen om nog een nachtje in Dresden te blijven. Je kunt dan je fiets terug laten brengen naar het hotel in Praag en zelf de volgende dag met de trein gaan. Uiteraard kun je ook in Praag nog een extra nacht blijven. Het is eigenlijk gewoon aan jou!

Reisinformatie

WAT IS ALLEMAAL INCLUSIEF

 • 6 overnachtingen op een tweepersoonskamer met eigen douche en toilet
 • 6 keer ontbijt
 • Bagagevervoer
 • Nederlandstalige routebeschrijving, kaartmateriaal en achtergrond informatie
 • gpx bestand van de route.
 • Een Garmin fietscomputer met alle routes er op kan worden geleend wanneer je die niet zelf hebt. Dit is wel zolang de voorraad strekt.

WAT KOMT ER NOG BIJ?

 • Kosten van de heen- en terugreis
 • Lunches, diners en dranken voor zover niet genoemd in de reisomschrijving
 • Overige transfers
 • Huur fiets
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Eventuele toeristenbelasting (ter plekke te betalen)

NAAR DE PLAATS VAN VERTREK

 • Met de auto:
  855 kilometer vanaf Utrecht.
  Geschatte reistijd: zonder files ongeveer 8,5 uur
 • Met het vliegtuig:
  Naar Praag.
  Geschatte reistijd: Vlucht naar Praag: 1,5 uur. Transfer naar Hotel ongeveer 30 minuten
 • Met de trein:
  Geschatte reistijd: Een treinreis van Amsterdam naar Praag duurt ongeveer 12 uur.
  Indicatie kosten: € 200 – € 275 per persoon

EEN INDRUK VAN JE FIETSROUTE

Onderstaande kaart geeft je een globale indruk van de fietsreis. Wanneer je er op klikt kun je hem nog iets beter bekijken.

PRAAG – DRESDEN

Een individuele fietsreis

Periode te boeken

Dagelijks
van April tot en met Oktober

Prijs per persoon standaard hotels

(op basis van 6 nachten inclusief ontbijt en een bezetting van 2 personen per kamer)

€ 590,-

Prijs per persoon premium hotels 

(op basis van 6 nachten inclusief ontbijt en een bezetting van 2 personen per kamer)

€ 885,-

Toeslag éénpersoonsreis per persoon premium hotels

(op basis van 6 nachten inclusief ontbijt en een bezetting van 1 personen per kamer)

€ 175,- toeslag

Toeslag éénpersoonsreis per persoon standaard Hotels

(Op basis van 6 nachten inclusief ontbijt en een kamerbezetting van 1 persoon)

€ 145,- toeslag

Fietshuur voor gehele reis

€ 75,-

e-bike verhuur voor gehele reis

€ 135,-

Eigen bagagevervoer

Korting € 150,- per boeking of groep

HOE ZWAAR IS DEZE FIETSREIS?

Algemeen

Omdat je praktisch de hele reis langs de rivier de Moldau (Vltava) en later de Elde (Labe) fietst is dit geen zware tocht. Praag – Dresden kan door iedereen worden gefietst. Ik ga er dan natuurlijk wel vanuit dat je in Nederland ook af en toe een afstand van ongeveer 60 kilometer probleemloos overbrugt.

Op een schaal van 1-5 kan deze reis worden beoordeeld als 1,5. Die 0,5 staat er eigenlijk alleen omdat je (soms omdat je daarvoor kiest) een bergje op moet fietsen en je een fantastische wandeling op dag 5 kan maken maar die is wel 3 kilometer bergop. Nogmaals iedereen kan het doen maar het is nu eenmaal geen Nederland ;-).

Verharde en onverharde paden

In tegenstelling tot een aantal andere fietsreizen die wij aanbieden fiets je bij deze reis vrijwel constant over geasfalteerde fietspaden. Heel af en toe kom je nog eens een onverhard pad tegen maar die zijn doorgaans niet langer dan enkele honderden meters.

Hoogteverschillen

Daar kunnen we natuurlijk kort over zijn. Die zijn er nauwelijks. Je begint je reis in Praag op ongeveer 190 meter hoogte en je eindigt in Dresden op een hoogte van ongeveer 105 meter. Deze 85 meter, omlaag nota bene, overbrug je 5 dagen.

Het bergje van dag 1 is meteen ook het hoogste punt van de reis. Je zit dan namelijk op ruim 280 meter hoogte. Tussendoor ‘heuvelt’ het soms nog wel wat maar het mag allemaal geen naam hebben.

Accomodaties

Je overnacht in goede hotels. Waarbij we steeds geprobeerd hebben het meest comfortabele  te combineren met authentiek en uitstraling. Het streven is eigenlijk steeds geweest dat je na een dag fietsen in een prachtige omgeving ook een goed gevoel moet kunnen krijgen bij de accommodatie waar je aankomt. Alles vanuit de overtuiging dat comfort bijdraagt aan plezierbeleving. Onderstaand een impressie van de hotels waar je gedurende deze reis overnacht. Het kan soms voorkomen dat we moeten uitwijken naar andere hotels. Deze zijn dan altijd van een vergelijkbaar niveau.

Een impressie van de hotels onderweg van Praag naar Dresden

Andere fietsvakanties

2019-03-03T11:42:48+00:00

Fietsrondreis Praag

Ontdek Praag, haar muziek, haar licht en haar historie. Vertrek in zuidelijke richting langs de Moldau. Overnacht in het indrukwekkende kasteel Zbiroh en beleef de romantiek in Karlstejn. Praag zet uiteindelijk de kroon op een geweldig week.