Project Description

ONTDEK HET MORAVISCH LANDSCHAP EN HAAR WIJNEN.

Over wijngaarden en langs UNESCO sites.

Er bestaan in het zuiden van Tsjechië maar liefst elf verschillende wijnroutes. Deze variëren nogal in afstand. De kleinste is de Bzenec-wijnroute die 26 kilometer telt. De Moravische wijnroute is maar liefst 290 kilometer lang en vormt de ‘backbone’ die alle wijnroutes verbindt. Gedurende deze achtdaagse reis fiets je ze bijna allemaal. Al is het maar een stukje. 

laat je inspireren

Onderweg kruis je menig wijngaard. Verblijf in plaatsjes wiens enige bestaansrecht de wijnproductie is en passeer je het adembenemende kasteel Lednice dat al sinds 1996 op de werelderfgoedlijst staat. 

Boek deze reis
Reisinformatie
Vraag over deze reis

Van dag tot dag

DAG 1

Aankomst Brno

Brno is een stad waar je op tijd wilt aankomen zodat je op je gemak kennis kunt maken met het geweldige grote plein in het centrum en alle barretjes en restaurants er omheen. Let ook op de fantastische Parnas fontein. Brno boeit en fascineert. Brno is ook het start en eindpunt van deze reis. Van hieruit ga je kennismaken met de Moravische wijnroutes.

DAG 2
Het Rajhrad klooster

Brno –Hustopeče 51 km

De Tsjechische wijnroutes hebben niet alleen hun eigen markeringsbordjes maar ook allemaal een eigen naam: bijvoorbeeld Brnenska of Velkopavlovická. Daarnaast hebben ze allemaal ook een eigen kleur. Bij de reisbeschrijvingen vind je voorbeelden. Na ongeveer tien kilometer begin je de eerste wijnroute te volgen. De wijnroutes gaan vaak niet over geasfalteerde paden. Je fietst soms letterlijk over de akkers. Het zijn práchtige ritten.

De bibliotheek in het Rajhrad klooster is indrukwekkend.

Vandaag passeer je onder Het Rajhrad klooster.  Dit is een Benedictijns klooster dat dateert uit het midden van de 11e eeuw en is het oudste klooster van Moravië. De laatste kilometers over de heuvelrug zijn adembenemend!

DAG 3
Het Doksany klooster

Hustopeče –Holíč 48 km

Dat je een wijnroute fietst wordt vandaag helemaal duidelijk. Je fietst door eindeloze wijnakkers die alleen onderbroken worden door plaatsjes met enorme hoeveelheden wijnlokaaltjes. De uitkijktoren voorbij Pension Andre biedt een spectaculair uitzicht over de wijnakkers. Wanneer je last hebt van hoogtevrees wordt het zelfs een uitdaging… Je overnacht in Holic in Slowakije.

Het uitzicht vanaf de uitkijktoren is belachelijk mooi!

Holic dateert uit 1205 en het kasteel dat je er vindt uit de tweede helft van de 12e eeuw. Keizerin Maria Theresa heeft het gebruikt als zomer residentie. Ieder jaar wordt een deel van het kasteel, dat ooit één van de parels van Slowakije was, gerenoveerd om het uiteindelijk in haar oorspronkelijke staat terug te brengen 

DAG 4
Jachtkasteel Pohansko

Litomerice – Decin 54 km

Vanuit Holic fiets je vandaag naar Valtice. Langs de Tsjechisch – Slowaakse grens die gevormd wordt door een rivier fiets je richting Valtice. Onderweg in ieder geval een kop koffie bij Jachtkasteel Pohansko. Valtice is eigenlijk het centrum van wijn-producerend Moravië. In het imposante chateau in Valtice resideert ook het Narodni Vinarske Centrum (Nationale Wijn Centrum) en de Wijn Salon van de Tsjechische Republiek. Hier kun je de beste wijnen proeven die Moravië voortbrengt! 

Proef in Valtice de beste wijnen van Moravië

Deze top 100 wijnen kunnen, behalve op maandagen, de hele week worden geproefd. Kijk hier wanneer je wilt weten welke wijnen ze allemaal hebben. Daarnaast is Valtice een bijzonder charmant plaatsje waar je heerlijk kunt rondwandelen of op een terrasje kunt gaan zitten.

DAG 5
Kasteel Lednice

Decin – Bad Schandau 24 km

Mikulov ligt hemelsbreed maar een kleine vijftien kilometer verderop. Daar gaan we dus met een grote boog naar toe. Al was het alleen maar om door Lednice te fietsen. Lednice maakt samen met Valtice deel uit van het “Cultuurlandschap van Lednice-Valtice” dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het kasteel van Lednice staat samen met het slot in Valtice (Feldsberg) sinds 1996 op de werelderfgoedlijst. Kortom: genoeg reden voor een omweg!

Het kasteel van Lednice is ronduit imposant!

Na Lednice verandert het landschap nog een paar keer. Het stuk langs het meer is prachtig. Na een stevige klim val je Mikulov binnen. Geniet van de vele terrasjes en het prachtige kasteel dat als het ware waakt over Mikulov.

DAG 6
De meren richting Branisovice

Mikulov –Branišovice 49 km

Na alle heuvels van de afgelopen dagen verloopt deze dag erg vlak. Je fietst op je gemak naar Branisovice. Een klein en rustig plaatsje vergeleken met Valtice en Mikulov. Je komt onderweg een aantal prachtige meertjes tegen waar je in alle rust van een lunch kunt genieten. De kans is ook vrij groot dat je kennis maakt met Tsjechische vissers.

Het landschap verandert totaal vandaag.

Heel bijzonder is het stukje van de ‘Freedom trail’ dat je vandaag fietst. Neem je tijd om de borden langs het pad te lezen. Het is zeer de moeite waard. Het hotel waar je overnacht in Branisovice is een belevenis. Het restaurant, de muziek, de kleding van het personeel. Terug naar de middeleeuwen. Prachtig!

DAG 7
Onderweg naar Brno

Branišovice – Brno 53 km

De laatste dag alweer op de fiets. Terug naar Brno. De wijnroute Znojemska leidt je vandaag vooral over glooiende akkers. Daarna draai je het bos in. Hier volgt nog een uitdagend stukje waar je met de fiets aan de hand ongeveer 150 meter lang vrij steil omhoog loopt. Uiteraard wordt hier ook een alternatief voor geboden.

Verdiep je in de ondergrondse gangen van Brno!

Wanneer je de buitenwijken van Brno binnenkomt herken je waarschijnlijk alweer stukjes van de eerste dag. Aangekomen in Brno-centrum kun je nagenieten van de afgelopen week op één van de vele terrasjes rond het grote plein. Of misschien een bezoekje aan de Kathedraal van St. Peter en Paul, de ondergrondse gangen of het ossuarium van de St. James kerk. Keus genoeg!

DAG 8
De Parnas fontein in Brno

Einde van rondreis

De rondreis eindigt ’s middags wanneer je in Dresden bent aangekomen. Je kunt dan met je fiets terug worden vervoerd naar Praag. Je kan er ook voor kiezen om nog een nachtje in Dresden te blijven. Je kunt dan je fiets terug laten brengen naar het hotel in Praag en zelf de volgende dag met de trein gaan. Uiteraard kun je ook in Praag nog een extra nacht blijven. Het is eigenlijk gewoon aan jou!

Reisinformatie

WAT IS ALLEMAAL INCLUSIEF

 • 7 overnachtingen op een tweepersoonskamer met eigen douche en toilet
 • 7 keer ontbijt
 • Bagagevervoer
 • Nederlandstalige routebeschrijving, kaartmateriaal en achtergrond informatie
 • gpx bestand van de route.
 • Een Garmin fietscomputer met alle routes er op kan worden geleend wanneer je die niet zelf hebt. Dit is wel zolang de voorraad strekt.

WAT KOMT ER NOG BIJ?

 • Kosten van de heen- en terugreis
 • Lunches, diners en dranken voor zover niet genoemd in de reisomschrijving
 • Overige transfers
 • Huur fiets
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Eventuele toeristenbelasting (ter plekke te betalen)
 • Met de auto:
  855 kilometer vanaf Utrecht.
  Geschatte reistijd: zonder files ongeveer 8,5 uur
 • Met het vliegtuig:
  Naar Praag.
  Geschatte reistijd: Vlucht naar Praag: 1,5 uur. Transfer naar Hotel ongeveer 30 minuten
 • Met de trein:
  Via Praag naar Liberec.
  Geschatte reistijd: Een treinreis van Amsterdam naar Praag duurt ongeveer 12 uur. 

EEN INDRUK VAN JE FIETSROUTE

Onderstaande kaart geeft je een globale indruk van de fietsreis. Wanneer je er op klikt kun je hem nog iets beter bekijken.

Kaart fietsroute Moravische wijnroutes

DE MORAVISCHE WIJNROUTES

Een individuele fietsreis

Periode te boeken

Dagelijks
van April tot en met Oktober

Prijs per persoon

(op basis van 6 nachten inclusief ontbijt en een bezetting van 2 personen per kamer)

€ 725,-

Toeslag éénpersoonsreis per persoon 

(op basis van 6 nachten inclusief ontbijt en een bezetting van 1 personen per kamer)

€ 150,- toeslag

Fietshuur voor gehele reis

€ 95,-

e-bike verhuur voor gehele reis

€ 165,-

Eigen bagagevervoer

Korting € 200,- per boeking of groep

HOE ZWAAR IS DEZE FIETSREIS?

Algemeen

Deze fietsreis kan is niet heel zwaar. Over de hele fietsvakantie zijn er waarschijnlijk 2 á 3 heuvels die je als lastig zal ervaren. Je fietst natuurlijk wel door een heuvelachtig terrein maar de meeste heuvels zijn niet heel scherp. Iedereen die regelmatig fietst kan deze week prima doorkomen. Mocht je toch twijfelen neem dan gerust contact op om te overleggen. Er is natuurlijk altijd nog de mogelijkheid om een elektrische fiets te huren. Op een schaal van 1 tot 5 zou ik hem inschalen als 2,5 tot 3.

Verharde en onverharde paden

De Moravische wijnroutes worden geregeld over onverharde paden gefietst. Soms fiets je letterlijk over de akkers en tussen de wijnranken door. Prachtig! Het grootste deel van de reis zijn verharde paden maar je moet er van uitgaan dat je iedere dag wel een onverhard avontuur aangaat. Ik heb alle routes op een toerfiets gedaan. Dat is dus wel degelijk goed te doen. Maar, eerlijk is eerlijk, ik had het liever op een hybride fiets of moutainbike gedaan.

Hoogteverschillen

Hoogteverschillen zijn er. Een paar stukjes zijn serieus steil en zullen misschien zelfs gelopen worden. Maar het is nooit ver. Over het algemeen moet iedere redelijk geoefende fietser deze routes prima kunnen fietsen. En mocht je toch twijfelen kies dan voor een elektrische mountainbike. Deze zijn zeer comfortabel en je kunt alle routes probleemloos rijden.

Accomodaties

Je overnacht in goede hotels. Waarbij we steeds geprobeerd hebben het meest comfortabele  te combineren met authentiek en uitstraling. Het streven is eigenlijk steeds geweest dat je na een dag fietsen in een prachtige omgeving ook een goed gevoel moet kunnen krijgen bij de accommodatie waar je aankomt. Alles vanuit de overtuiging dat comfort bijdraagt aan plezierbeleving. Onderstaand een impressie van de hotels waar je gedurende deze reis overnacht. Het kan soms voorkomen dat we moeten uitwijken naar andere hotels. Deze zijn dan altijd van een vergelijkbaar niveau.

Een impressie van de hotels tijdens de Moravisch Wijnroutes.

Andere fietsvakanties

2019-03-03T11:38:41+00:00

Praag – Dresden

De fietsvakantie Praag - Dresden is een fietsklassieker. En niet voor niets! Een prachtige 7-daagse fietsreis langs de Elbe. Je gaat wandelen in Boheems Zwitserland, je ontdekt de steden Praag en Dresden en ondertussen geniet je van een uitzonderlijk mooie natuur. Prachtig!

2019-03-03T11:52:16+00:00

Praag – Wenen

Je fietst tussen de 700 en 750 kilometer. Deze Praag - Wenen is niet een fietsvakantie maar een heus avontuur. Je doorkruist het zuidelijke deel van Tsjechië. Je passeert UNESCO beschermde gebieden en plaatsen, je fietst over heuvels, door bossen en langs wijngaarden en de hoeveelheid vergezichten houden maar niet op.