Project Description

DE UNIEKE NATUUR VAN TSJECHIË

De eeuwenoude geschiedenis van Tsjechië zie je overal terug

Tussen Turnov en Jicin bevindt zich Cesky Raj, het Tsjechisch Paradijs. Je start je reis in Liberec om aan het einde van de eerste dag al meteen het Tsjechisch paradijs binnen te fietsen. Een onvergetelijk mooie ervaring.

laat je inspireren

De eerste nacht overnacht je in het hart van het Tsjechisch Paradijs. Daarna ga je door naar het fantastische plaatsje Jicin. Langs het kloppend hart van Skoda, de stad Mlada Boleslav, door naar Melnik en Dosky. Ondertussen doe je kastelen aan en geniet je van een overweldigende natuur.

Boek deze reis
Reisinformatie
Vraag over deze reis

Van dag tot dag

DAG 1

Aankomst Liberec

Het is aan te raden om op tijd in Liberec aan te komen. Er is in deze hoofdstad van Noord-Bohemen, die in de dertiende eeuw werd gesticht, namelijk bijzonder veel te ontdekken. De dierentuin die al 110 jaar bestaat, de botanische tuinen met zijn immense kassen waar je probleemloos van een woestijnlandschap een tropisch regenwoud binnenwandelt. Maar ook niet te vergeten het stadhuis dat in 1890 in neorenaissancestijl werd gebouwd, de neogotische Antoniuskerk, de zeventiende- eeuwse huizen. Kortom Liberec heeft veel te bieden! Je overnacht in het prachtige vier-strerren Clarion Grand Hotel Zlaty Lev.

DAG 2
Het kasteel van Melnik

Liberec – Hruba Skala 50 km

Je verlaat Liberec om te beginnen aan je reis naar en door het Tsjechisch Paradijs. De eerste grote plaats die je aandoet is Jablonec nad Nisou. Je kunt hier op het grote plein een kop koffie drinken of op zoek gaan naar (meestal namaak) Tsjechische granaten. Je vervolgt je weg langs Kasteel Sychrov. Na Turnov fiets je het Tsjechisch Paradijs binnen. En dat zie je onmiddellijk!

Er is geen bordje nodig om te weten dat je Cesky Raj binnen fietst

Tot slot klim je nog naar kasteel Valdstejn (fantastisch uitzicht!) om daarvandaan richting je eindbestemming te fietsen: Hruba Skala. ’s Avonds overnacht je in het fantastisch gelegen kasteelhotel of in het ernaast gelegen Hotel Stekl. Een onvergetelijke locatie!

DAG 3
Het Doksany klooster

Hruba Skala – Jicin 40 km

Wanneer je op tijd opstaat is het de moeite waard om te beginnen met een wandeling. Ga op zoek naar de rotsspleet ‘Muizengat’ of bereik via allerlei trappen een klein amfitheater waar je ook ‘het bed van Adam en Eva’ vindt. Dan, te fiets, op weg naar Jicin. Onderweg bezoek je natuurlijk de veertiende-eeuwse kasteelruïne Trosky met haar magnifieke uitkijkpunt.

Wandelen door rotsstad Prachovsky Skaly is eigenlijk een ‘moetje’.

Via rotsstad Prachovsky skaly fiets je het cultuurhistorisch en toeristisch centrum van deze streek binnen, het plaatsje Jicin, waar je overnacht. Het vier sterren hotel Grand Hotel Praha in Jicin is geweldig en ademt sferen uit vervlogen tijden.

DAG 4
Hrad Kost

Jicin – Mlada Boleslav 52 km

Je verlaat Jicin, maar natuurlijk niet zonder de 156 treden tellende toren van Jicin beklommen te hebben en nog even te genieten van een geweldig uitzicht. Dan op weg naar Mlada Boleslav. Onderweg kun je een bezoek brengen aan het jachtkasteel Humprecht en met name het imposante Hrad Kost.

Kasteel Hrad Kost ligt voor de verandering eens niet op een heuveltop. 

Door naar Mlada Boleslav, gelegen aan de oever van de Jizera. Mlada Boleslav stamt uit de tiende eeuw en is gesticht door koning Boleslav II van Bohemen. Mlada Boleslav vormt de derde punt van de driehoek met Turnov en Jicin die het Tsjechisch Paradijs omsluit. Leuk om het Skodamuseaum te bezoeken! 

DAG 5

Mlada Boleslav – Melnik 54 km

‘s Morgens vertrek je naar Melnik. Een wijnstad in een bierstreek zou je kunnen zeggen. Melnik ligt op een heuvel aan de oever van de Elbe. Waar de meeste wijn veelal uit Moravië komt is deze op Bourgondische wijnstokken verbouwde wijn zeer gerespecteerd. Onderweg kun je in Benátky nad Jizerou stoppen voor een kop koffie.

Het uitzicht vanaf het terras van het kasteel is écht geweldig!

Zorg dat je rond zonsondergang op het terras bij het kasteel van Melnik bent. Het terras biedt een fantastisch uitzicht over het punt waarop de Moldau ontspringt aan de Elbe. Daarna een hapje eten aan het grote plein van Melnik.

DAG 6
Met het pontje de Elbe over

Melnik – Doksy 51 km

Je laat Melnik achter je wanneer je de weg vervolgt richting Doksy. Het is meer dan de moeite waard om een bezoek brengen aan kasteel Kokorin. Dit kasteel dat gedeeltelijk is uitgehouwen uit de rotsen, vindt haar oorsprong ergens in de tweede helft van de dertiende eeuw.

Op de toren van Bezdez zie je de hele wereld.

Trek wat extra tijd uit voor het koninklijke kasteel Bezdez. Je kan je fiets kwijt op het parkeerterrein. Wandel (of beter gezegd: klim) naar het kasteel. Neem de trap in de kasteel toren en je krijgt een uitzicht dat je nog lang zal heugen! Doksy ligt aan een meer waar je in alle rust kan bijkomen van alle inspanningen.

DAG 7
Het Zwinger paleiscomplex in Dresden!

Doksy

Een dag heerlijk bijkomen rond het meer van Doksy. Maak een wandeling door de naaldbossen die het meer omringen.

De wellness in het hotel is heerlijk!

Neem de tijd voor een uitgebreid bezoek aan de wellness in je hotel of maak er een dag vol watersport van want er wordt genoeg aangeboden.

DAG 8
Het Zwinger paleiscomplex in Dresden!

Doksy – Liberec 57 km

De laatste dag heeft tegelijk de langste route. Je verlaat Doksy om terug te fietsen naar Liberec. In voorbereiding op het wat zwaardere laatste stuk kun je nog een hapje gaan eten in het restaurant van de golfbaan van Jested.

De Jested toren vormt de hele dag een richtingsbaken.

Vlak daarna staat je nog een pittige klim te wachten. Maar eenmaal boven is het dertien kilometer rustig en vooral omlaag richting Liberec. Dan rest je alleen nog een terras waar je samen herinneringen kan ophalen…

DAG 9
Het Zwinger paleiscomplex in Dresden!

Einde rondreis

Na het ontbijt eindigt je rondreis. Je kunt er voor kiezen om nog een dagje in Liberec te blijven of misschien wil je je vakantie verlengen met een andere rondreis. 

Reisinformatie

WAT IS ALLEMAAL INCLUSIEF

 • 8 overnachtingen op een tweepersoonskamer met eigen douche en toilet
 • 8 keer ontbijt
 • Bagagevervoer
 • Nederlandstalige routebeschrijving, kaartmateriaal en achtergrond informatie
 • gpx bestand van de route.
 • Een Garmin fietscomputer met alle routes er op kan worden geleend wanneer je die niet zelf hebt. Dit is wel zolang de voorraad strekt.

WAT KOMT ER NOG BIJ?

 • Kosten van de heen- en terugreis
 • Lunches, diners en dranken voor zover niet genoemd in de reisomschrijving
 • Overige transfers
 • Huur fiets
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Eventuele toeristenbelasting (ter plekke te betalen)

NAAR DE PLAATS VAN VERTREK

 • Met de auto:
  865 kilometer vanaf Utrecht.
  Geschatte reistijd is zonder files ongeveer 9 uur
 • Met het vliegtuig:
  Naar Praag en van daaruit per huurauto of per trein.
  Geschatte reistijd: Vlucht naar Praag: 1,5 uur. De treinreis van Praag naar Liberec duurt ongeveer 2,5 uur.
 • Met de trein:
  Via Praag naar Liberec.
  Geschatte reistijd: Een treinreis van Amsterdam naar Praag duurt ongeveer 15 uur. Naar Liberec is dan nog ongeveer 2,5 uur.

EEN INDRUK VAN JE FIETSROUTE

Onderstaande kaart geeft je een globale indruk van de fietsreis. Wanneer je er op klikt kun je hem nog iets beter bekijken.

TSJECHISCH PARADIJS

Een individuele fietsreis

Periode te boeken

Dagelijks
van April tot en met Oktober

Prijs per persoon premium hotels

(op basis van 6 nachten inclusief ontbijt en een bezetting van 2 personen per kamer)

€ 745,-

Toeslag éénpersoonsreis per persoon premium hotels

(op basis van 6 nachten inclusief ontbijt en een bezetting van 1 personen per kamer)

€ 145,- toeslag

Fietshuur voor gehele reis

€ 120,-

e-bike verhuur voor gehele reis

€ 195,-

Eigen bagagevervoer

 € 220,- per boeking of groep in mindering

HOE ZWAAR IS DEZE FIETSREIS?

Algemeen

Gedurende deze negen dagen zijn er wel wat heuvels en zelfs bergjes te beklimmen. Een aantal van deze klimmetjes zijn puur noodzakelijk omdat ze je brengen naar kastelen of uitkijkposten en in sommige gevallen zelfs naar het hotel. Het is daarom geen vakantie voor ongeoefende fietsers. Echter op een elektrisch fiets kan iedereen deze reis doen. In dit geval huur je dan ook elektrisch mountainbikes. Op een schaal van 1 tot 5 zou ik hem inschalen als 3,5. 

Verharde en onverharde paden

Veel onverharde paden zijn zeker niet slecht begaanbaar. En met een mountainbike of hybride fiets is eigenlijk niets een probleem. Vergeet niet dat ook veel Tsjechen hun vakantie hier doorbrengen. Over het algemeen zijn de fietspaden goed begaanbaar. 

Hoogteverschillen

Zoals gezegd: er wordt geklommen. Cesky Raj, of het Tsjechisch Paradijs, ligt in de uitlopers van het Reuzengebergte. De bergen zijn dan inmiddels wel gereduceerd tot heuvels. En zolang je geen haast hebt is een heuvel eigenlijk niets anders dan een polderweg met wind tegen… Er zijn geen lange doorlopende klimmen zoals in het hooggebergte. Het laat zich in die zin beter vergelijken met bijvoorbeeld Toscane. 

Accomodaties

Je overnacht in goede hotels. Waarbij we steeds geprobeerd hebben het meest comfortabele te combineren met authentiek en uitstraling. Het streven is eigenlijk steeds geweest dat je na een dag fietsen in een prachtige omgeving ook een goed gevoel moet kunnen krijgen bij de accommodatie waar je aankomt. Alles vanuit de overtuiging dat comfort bijdraagt aan plezierbeleving. Onderstaand een impressie van de hotels waar je gedurende deze reis overnacht. Het kan soms voorkomen dat we moeten uitwijken naar andere hotels. Deze zijn dan altijd van een vergelijkbaar niveau.

Een impressie van de hotels tijdens de Spa en Cultuur route.

Andere fietsvakanties

2019-03-03T11:52:16+00:00

Praag – Wenen

Je fietst tussen de 700 en 750 kilometer. Deze Praag - Wenen is niet een fietsvakantie maar een heus avontuur. Je doorkruist het zuidelijke deel van Tsjechië. Je passeert UNESCO beschermde gebieden en plaatsen, je fietst over heuvels, door bossen en langs wijngaarden en de hoeveelheid vergezichten houden maar niet op.

2019-03-03T11:32:04+00:00

Tsjechisch Paradijs

Tussen Turnov en Jicin bevind zich het Tsjechisch paradijs. Een onvergetelijk mooie ervaring. Beklim de toren van de kasteelruïne van Bezdez, wandel door een bijna magische natuur. Bekijk de botanische tuinen in Liberec, zwem in het meer bij Dosky en bezoek het Skoda museum in Mlada Boleslav.