Project Description

ONTMOET HET TSJECHIË VAN TOEN EN NU

Ontdek midden-Bohemen op een unieke manier.

Vanuit Praag vertrek je voor een fietsrondreis waarin je Tsjechië op een unieke manier ontmoet. Over prachtige fietspaden maak je kennis met het Tsjechië van nu en haar verleden. De fietstocht leidt je door de bossen en over de heuvels langs kastelen en spectaculaire vergezichten. Laat je betoveren door Praag, geniet van een koninklijk verblijf in een kasteel, wandel langs de Tsjechische grand canyon. Ontmoet Tsjechië in haar meest pure vorm. 

LAAT JE INSPIREREN

In deze 7-daagse fietsreis ontdek je het Tsjechië van de Tsjechen. Het wordt je duidelijk waarom Praag en haar omstreken ooit het rijkst en meest welvarende deel van midden Europa waren.

Boek deze reis
Reisinformatie
Vraag over deze reis

Van dag tot dag

DAG 1

Aankomst Praag

Wanneer het je lukt om vroeg in Praag te zijn dan heb je nog tijd om de grote burcht, de Karelsbrug of de St. Vitus Kathedraal te gaan bekijken. Overigens gaat er eigenlijk niets boven slenteren door Praag. Je overnacht in een fantastisch hotel op een steenworp afstand van de Karelsbrug. Uiteraard voorzien we je van tips waar je zou kunnen eten die avond.

DAG 2
Het kasteel van Melnik

Praag – Mnisek pod Brdi 40 km


s’ Morgens op weg om op de fiets Praag te verlaten. Dat doe je vooral langs de Moldau. Je meandert als het ware de stad uit. Onderweg lekker lunchen om vervolgens nog je weg te vervolgen naar Mnisek. 

Je meandert met de Moldau de stad uit.

Deze dag kent vooral contrasten. Het eerste deel in de stad. Dan een tijd lang, langs en over de rivier en tenslotte een bijzonder bosrijke omgeving. In Mnisek pod Brdi kun je een bezoek brengen aan het kasteel. Je overnacht in een sportieve omgeving…

DAG 3
Het Doksany klooster

Mnisek pod Brdi – Pribram 39 km (en mogelijke plaatselijke rondrit 16,5 km)

Ook vandaag wisselen de landschappen elkaar veel af. Het grote verschil met de vorige dag is dat je nu constant door een heuvelachtig terrein fietst. Je kunt lunchen in een kasteel onderweg. Wanneer je op tijd in Pribram aankomt is er misschien nog tijd om het Mining Museum te bezoeken of de extra rondrit langs Svata Hora (een pelgrimsoord ‘de heilige berg’) en Vojna.

In Vojna staat de tijd stil.

Pribram ligt tegen een paar mijnen aan waar zilver, erts en later uranium werden gewonnen. Je kunt er met een treintje en een lift de mijnen in. Een kleine extra rondrit brengt je onder andere bij Vojna, een voormalig dissidenten-kamp waar de tijd stil is blijven staan. Hier was de mijn, tijdens het communistisch regime, een werkkamp voor voor Tsjechische dissidenten.

DAG 4

Pribram – Zbiroh 45 km

Wanneer je Pribram verlaat richting Zbiroh ligt er weer een heuvelachtige dag voor je. Je passeert prachtige plaatsjes als Jince en Horovice waar volop mogelijkheden zijn om wat te drinken. Uiteindelijk op weg naar Kasteel Zbiroh. Kasteel Zbiroh stamt uit het einde van de dertiende eeuw.

Hrad Zbiroh is een hoogtepunt uit deze reis.

Het kasteel is altijd in privé bezit geweest totdat de nazi’s het hebben gebruikt tijdens de tweede wereldoorlog en de communisten het confiskeerden tijdens het communistisch regime. Sinds 2006 is dit kasteel pas voor het eerst opengesteld voor publiek. In 2008 gerenoveerd en in 2016 klaar om de gasten van Cyklo Travel te ontvangen. Het is een fantastische ervaring om in dit 5 sterren hotel te mogen overnachten!

DAG 5

Zbiroh – Karlstejn 41 km

Na een uitgebreid ontbijt op weg naar Karlstejn. Onderweg kun je wanneer je dat wilt nog de kasteel-ruïne van Hrad Zebrad beklimmen of een rondleiding nemen in Hrad Tocnik. Dan door naar Karlstejn. Kasteel Karlstejn is immens.

In Hrad Karlstejn liggen de replica’s van de Tsjechische kroonjuwelen.

Zo’n 8 kilometer voor Karlstejn zie je dit imposante kasteel dan ook al oplichten in het zonlicht tegen de heuvelwand. Je kunt het kasteel ook pas de volgende dag bezoeken. Karlstejn zelf is een enorm charmant plaatsje dat duidelijk leeft van de bezoekers aan het kasteel. Maar je kunt ook helemaal niets doen want je overnacht op een bijzonder romantische plek aan de rivier in een 4 sterren hotel. Heerlijk!

DAG 6
Met het pontje de Elbe over

Karlstejn – Praag 37 km

Nadat je Karlstejn achter je hebt gelaten ga je alweer op weg terug naar Praag. Ik wilde perse Praag binnen komen vanuit de zuid westelijke kant en niet wat de meeste doen vanuit het zuiden (weer) langs de Moldau. Het resultaat hiervan is dat je heel lang niet in de gaten hebt dat je al ver onder de rook van Praag zit.

De kruipende baby’s van David Cerny verwelkomen je in Praag

Je bent namelijk nogal druk om je weg te vinden (op soms uitdagende paden) door een prachtig natuurgebied. Wanneer je het park dan binnenkomt (vrij plotseling eigenlijk) merk je dat je al praktisch in Praag zit. Wat een leuke route.

DAG 7
Het Zwinger paleiscomplex in Dresden!

Einde van rondreis

Na het ontbijt eindigt je rondreis. Je kan er voor kiezen om nog een dagje in Praag te blijven of misschien te verlengen met een andere rondreis. 

Reisinformatie

WAT IS ALLEMAAL INCLUSIEF

 • 6 overnachtingen op een tweepersoonskamer met eigen douche en toilet
 • 6 keer ontbijt
 • Bagagevervoer
 • Nederlandstalige routebeschrijving, kaartmateriaal en achtergrond informatie
 • gpx bestand van de route.
 • Een Garmin fietscomputer met alle routes er op kan worden geleend wanneer je die niet zelf hebt. Dit is wel zolang de voorraad strekt.

WAT KOMT ER NOG BIJ?

 • Kosten van de heen- en terugreis
 • Lunches, diners en dranken voor zover niet genoemd in de reisomschrijving
 • Overige transfers
 • Huur fiets
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Eventuele toeristenbelasting (ter plekke te betalen)

NAAR DE PLAATS VAN VERTREK

 • Met de auto:
  855 kilometer vanaf Utrecht.
  Geschatte reistijd: zonder files ongeveer 8,5 uur
 • Met het vliegtuig:
  Naar Praag.
  Geschatte reistijd: Vlucht naar Praag: 1,5 uur. Transfer naar Hotel ongeveer 30 minuten
 • Met de trein:
  Geschatte reistijd: Een treinreis van Amsterdam naar Praag duurt ongeveer 12 uur. 
  Indicatie kosten: € 200 – € 275 per persoon

EEN INDRUK VAN JE FIETSROUTE

Onderstaande kaart geeft je een globale indruk van de fietsreis. Wanneer je er op klikt kun je hem nog iets beter bekijken.

Routekaart fietsrondreis vanuit Praag

FIETSRONDREIS PRAAG: TSJECHISCHE CHARME

Een individuele fietsreis

Periode te boeken

Dagelijks
van April tot en met Oktober

Prijs per persoon premium hotels

(op basis van 6 nachten inclusief ontbijt en een bezetting van 2 personen per kamer)

€ 695,-

Toeslag éénpersoonsreis per persoon premium hotels

(op basis van 6 nachten inclusief ontbijt en een bezetting van 1 personen per kamer)

€ 175,- toeslag

Fietshuur voor gehele reis

€ 75,-

e-bike verhuur voor gehele reis

€ 165,-

Eigen bagagevervoer

 € 200,- per boeking of groep in mindering

HOE ZWAAR IS DEZE FIETSREIS?

Algemeen

Niet alle delen van Tsjechië zijn heuvelachtig maar veel wel. Deze dus ook. Toch zou deze week niemand voor onoverkomelijke problemen moeten stellen die regelmatig fietst. Mocht je toch twijfelen neem dan gerust contact op om te overleggen. Er is natuurlijk altijd nog de mogelijkheid om een elektrische fiets te huren. Op een schaal van 1 tot 5 zou ik hem inschalen als 2 tot 2,5

Verharde en onverharde paden

Veel paden en wegen tijdens deze week zijn goed geasfalteerd. Ik ben er natuurlijk een liefhebber van om iedere dag tenminste één keer ook grind, bos of onverharde paden op te zoeken. Fietsen blijft een avontuur nietwaar! In deze week valt het allemaal erg mee. De laatste dag bij Praag op sommige paden kleine stukjes misschien beter geschikt om even te lopen. Deze fietsvakantie is heel goed ook op een normale toerfiets te doen. Een moutainbike of hybride fiets kan ook altijd gehuurd worden.

Hoogteverschillen

Het laagste punt in deze route is 198 meter en het hoogste is 558. Echter dit verschil wordt over meerdere dagen genomen. Per dag liggen de hoogte verschillen rond de 200 meter. Uitzondering is meteen de eerst de dag waarbij je 300 hoogtemeters overbrugt.  Maar ik durf met een gerust hart te beweren dat deze heuvels voor niemand een probleem zullen opleveren. 

Accomodaties

Je overnacht in goede hotels. Waarbij we steeds geprobeerd hebben het meest comfortabele te combineren met authentiek en uitstraling. Het streven is eigenlijk steeds geweest dat je na een dag fietsen in een prachtige omgeving ook een goed gevoel moet kunnen krijgen bij de accommodatie waar je aankomt. Alles vanuit de overtuiging dat comfort bijdraagt aan plezierbeleving. Onderstaand een impressie van de hotels waar je gedurende deze reis overnacht. Het kan soms voorkomen dat we moeten uitwijken naar andere hotels. Deze zijn dan altijd van een vergelijkbaar niveau.

Een impressie van de hotels uit fietsrondreis vanuit Praag.

Andere fietsvakanties

2019-03-03T11:38:41+00:00

Praag – Dresden

De fietsvakantie Praag - Dresden is een fietsklassieker. En niet voor niets! Een prachtige 7-daagse fietsreis langs de Elbe. Je gaat wandelen in Boheems Zwitserland, je ontdekt de steden Praag en Dresden en ondertussen geniet je van een uitzonderlijk mooie natuur. Prachtig!

2019-03-03T11:52:16+00:00

Praag – Wenen

Je fietst tussen de 700 en 750 kilometer. Deze Praag - Wenen is niet een fietsvakantie maar een heus avontuur. Je doorkruist het zuidelijke deel van Tsjechië. Je passeert UNESCO beschermde gebieden en plaatsen, je fietst over heuvels, door bossen en langs wijngaarden en de hoeveelheid vergezichten houden maar niet op.