Van Dvorak naar Mozart

de Greenway route

Praag - Wenen: The Big Ride

Waar: Centraal Bohemen /  Zuid Bohemen / Zuid-Oost Bohemen / Moravië / Oostenrijk
Hoe lang: 13 dagen
Prijs: Vanaf € 1.275 per persoon (zie prijzen voor mogelijkheden)
Bagagevervoer: inclusief
Groepsreizen: Alleen met eigen samengestelde groepen
Hoe zwaar:  zie het tabblad ‘Hoe Zwaar’

Deze Praag – Wenen is meer dan een fietsreis. Het is een ontdekkingstocht. In totaal fiets je ruim 700 kilometer. Dat is vergelijkbaar met van Utrecht naar Bazel fietsen. Je doorkruist een groot deel van de zuidelijke regio’s van Tsjechië. Een ontmoeting met het Tsjechië van toen en van nu. Met de prachtige Tsjechische natuur en haar wisselende landschappen. Het is een avontuur dat je over de heuvels leidt naar indrukwekkende middeleeuwse stadjes, oneindige bossen, bijna Hollandse akkers en schier eindeloze wijngaarden. Uiteindelijk eindig je Wenen. Daar kun je nagenieten van een reis waar je nog lang op zult terugkijken. 

1

Praag

Aankomst Praag


Wanneer het je lukt om vroeg in Praag te zijn dan heb je nog tijd om de grote burcht, de Karlsbrug of de St. Vitus Kathedraal te gaan bekijken. Overigens gaat er eigenlijk niets boven slenteren door Praag. Je overnacht in een fantastisch hotel op een steenworp afstand van de Karlsbrug. Uiteraard voorzien we je van tips waar je zou kunnen eten die avond.

2

Praag – Benesov 59 km


Praag uit fietsen is altijd leuk. Überhaupt een stad uit fietsen is leuk. De drukte die langzaam verdwijnt. Vandaag is een dag met veel afwisseling en een meer dan uitstekend begin van deze reis. Vanuit Praag waar je langs de Karelsbrug fietst mag je nog heel even van Praag proeven vanaf je fiets. Wat toch altijd anders is… Vandaag krijg je eigenlijk Tsjechië in een notendop. Stad, bossen en landelijk. Tegen het einde van de rit is het zeer de moeite waard om kasteel Konopiste te bezoeken. Of dan tenminste het park er omheen! Aan het grote plein van Benesov kun je aan het einde van de dag je verheugen op alles wat nog gaat komen!

3

Benesov – Tabor 71 km


Vanuit Benesov vertrek je naar Tabor. Vandaag behoort zeker tot één van de mooiste dagen van deze reis. Er is veel afwisseling qua omgeving en omdat het een heuvelachtige dag is wordt je ook nog eens veelvuldig getrakteerd op talloze vergezichten. Daarnaast is er mooie afwisseling van verharde en onverharde paden. Ook al zul misschien soms denken: “euh, is dit wel goed…”, bedenk je dan dat de onverharde stukken nooit lang duren. Na een dag lang ansichtkaarten om je heen te hebben gekeken is het prettig terugkijken op een geweldige dag aan het plein in Tabor bij de kerk. En eten…? Die tip krijg je van mij! Wat een goed restaurant!!

4

Tabor – Hluboka 59 km


De derde dag heb je het gevoel al serieus onderweg te zijn. De dag begint, vlak na je ontbijt, met een heerlijke afdaling. Daarna heb je je ontbijt nodig. 2.5 kilometer gemiddeld 4% tot 5%. Vandaag staat meer in het teken van ‘landelijk’. Ook voelt de dag anders dan gisteren. Misschien doordat de klimmetjes wat langer aanhouden en de afdalingen langer en geleidelijker doorlopen. Je eindigt je dag in Hluboka waar een bezoek aan het kasteel een ‘Must’ is. Je overnacht er overigens vlak naast. En aangezien kastelen vaak hoog liggen… ga er die laatste paar honderd meter nog maar even voor zitten ;-).

5

Hluboka – Cesky Krumlov 55 km


Niet heel lang nadat je Hluboka hebt verlaten kom je Cesky Budejovic binnen. Neem daar een kop koffie. Het centrum is prachtig en de fontein op het stadsplein evenzeer. Daarna vervolg je je reis langs het plaatsje Holasovice dat een plek op de UNESCO lijst heeft gekregen. Dan door naar Cesky Krumlov. Tsjechië bezit veel ‘must-see’s’ en Cesky Krumlov staat hoog op dat lijstje. Een middeleeuws dorpje waarvan de stadskern ook op de UNESCO werelderfgoed lijst staat. Het is er echt fantastisch! Dat beroemdheid een prijs heeft blijkt uit de niet geringe hoeveelheid toeristen. Maar ja, de Trevi fontein in Rome of de Sagrada Familia in Barcelona wil je ook graag een keer gezien hebben terwijl je weet dat het druk is. Cesky Krumlov is niet anders en zul je niet snel vergeten. 

6

Cesky Krumlov – Trebon 63 km


‘s Morgens zou je nog een bezoek kunnen brengen aan het kasteel en haar tuinen. Daarna vertrek je dan richting Trebon. Je verlaat Cesky Krumlov zoals je gekomen bent. ’s Het eerste deel van de rit is nog heuvelachtig maar naarmate je dichter in de buurt komt van Trebon vlakt het landschap af. Het is een prachtige tocht die eindigt in Trebon, dat ook bekend staat als een spa resort. Nadat je bent ingecheckt kun je het Schwarzenberg mausoleum bezoeken. Uiteraard behoort een bezoekje aan een spa ook tot de mogelijkheden. Een ‘must’ is wel om ’s avonds nog een wandeling te maken door dit prachtig Renaissance plaatsje.

7

Trebon – Telc 77 km


Je begint aan de langste rit van je reis naar Wenen. Je nadert de grens van Oostenrijk tot op een paar kilometer. Er is tijd voor koffie in het prachtig gelegen Perslak Hotel. Daarna passeer je het eerste gedenkteken aan het IJzeren gordijn. Een tijdlang fiets je parallel aan de Tsjechisch – Oostenrijkse grens over de bekende Greenway route Praag – Wenen. Via Nova Bystrice, waar je zou kunnen lunchen, fiets je door de bossen van het National Park dat ook wel Tsjechisch Canada wordt genoemd. Uiteindelijk kom je in het prachtige Renaissance stadje Telc dat (ook al!) op de UNESCO werelderfgoed lijst staat. De huizen aan het grote plein, met hun prachtig gedecoreerde facades vormen het best bewaarde Renaissanceplein in de Tsjechisch Republiek.

8

Telc – Vranov nad Dyji 57 km


Via een heuvelachtig landschap waarin je door een aantal bijzonder charmante plaatsjes fietst ga je op weg naar Vranov nad Dyji. Maar voor je bij je hotel aankomt ben je er wel achter wat ‘Chalupa’ (spreek uit: ‘galoepa’) betekent. Rond een prachtig natuur en recreatie gebied passeer je ze in grote hoeveelheden. Deze kleine, soms uiterst charmante vakantiehuisjes van de Tsjechen. De (soms wat steile) heuvels rond Vranov bieden je, met name wanneer je de bruggen overgaat een aantal prachtige vergezichten. Het meer dat je ziet is een gevolg van de stuwdam die tegen Vranov aan ligt en waar je morgen overheen fietst.  

9

Vranov nad Dyji – Znojmo 39 km


De kortste rit van de reis. Je kunt vandaag kiezen. Volg je de verharde weg dan heb je lekker wat extra tijd in Znojmo. Of neem je de voornamelijk onverharde route. Meer avontuur en vooral minder snelheid. Maar een prachtige rit! Je volgt de Greenway route Praag – Wenen weer en fietst langs de rivier de Dyje en de grens met Oostenrijk. Dit fantastische pad leidt je door het Nationale Prak: Dyje. Over talloze onverharde paden en heide nader je Znojmo. De poort naar de zuid Moravische regio die vooral bekendheid geniet vanwege haar wijnproductie. Het is nog even een stukje omhoog maar dat is meer dan de moeite waard. Znojmo is prachtig. Maak nog een wandeling door het historische centrum van Znojmo.

10

Znojmo – Mikulov 62 km


Een bijna Hollandse rit. Na dagen van heuvels, glooiend landschap en scherpe klimmetjes is vandaag misschien wel een welkome afwisseling. Je bent op weg naar Mikulov dat samen met Valtice het hart vormt van de Moravische wijncultuur. Praktisch de hele dag fiets je langs akkers en later wijngaarden. Het is de moeite waard om op tijd in Mikulov te zijn. Het is een heerlijk plaatsje om doorheen te wandelen. Je kan het imposante kasteel bezoeken of het mausoleum van de familie Dietrichstein. Maar vergeet niet één van die heerlijke wijnen te proeven die deze regio voortbrengt.  

11

Mikulov – Mistelbach 54 km


Via Valtice steek je vandaag de grens over naar Oostenrijk. Deze grens passeer je bij wanneer je het plaatsje Valtice net achter je hebt gelaten. Bij deze grensovergang hebben ze nog het één en ander bewaard waardoor je een goed idee krijgt hoe het voor de fluwelen revolutie moet zijn geweest. Het is een dag die volledig in het teken staat van wijn en wijngaarden. Er volgt een waanzinnig mooie route door Oostenrijk tot het plaatsje Mistelbach. 

12

Mistelbach – Wenen 66 km


Op naar de eindbestemming: Wenen. Je laatste dag op de fiets. Deze dag bestaat eigenlijk uit drie delen. Het eerste deel is zoals je de dag ervoor bent geëindigd. Prachtige paden door de Oostenrijkse heuvels. Het tweede deel is de aanloop naar Wenen daar vlakt het land volledig af. Tenslotte bereik je de ‘bewoonde wereld’. Met iedere keer kleine overgangetjes door parken en bossen fiets je van voorstad naar voorstad. Maar uiteindelijk ben je er. Wenen. Het zit er op.

13

IMG_2581

Einde van rondreis


Na je ontbijt eindigt je rondreis. Je kunt vandaag met de trein terug naar Praag of vanuit de luchthaven Wenen naar andere bestemmingen. 

Wat is inbegrepen

 • 12 overnachtingen op een tweepersoonskamer met eigen douche en toilet.
 • 12 keer ontbijt
 • Bagagevervoer
 • Nederlandstalige routebeschrijving, kaartmateriaal en achtergrond informatie
 • gpx bestand van de route.
 • 24/7 hotline in geval van nood .
 • Een fietscomputer met alle routes erop kan worden geleend wanneer je die niet zelf hebt.
 • Vervoer van de huurfiets terug vanuit Wenen naar Praag

Wat is niet inbegrepen

 • De heenreis naar Praag en de terugreis vanuit Wenen
 • Lunches, diners en dranken voor zover niet genoemd in de reisomschrijving
 • Overige transfers
 • Huur fiets
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Eventuele toeristenbelasting (ter plekke te betalen)

Wat is optioneel

 • Een overnachting in Praag voor je vertrekt
 • Een extra overnachting in Wenen
 • Treinkaartje Wenen – Praag
 • Transfers van en naar de luchthaven van Praag
  • 1-3 personen € 28,-
  • 4-8 personen € 38,-
 • een wandeling van 3 uur met gids door Praag
  • € 59,-
 • Waterdichte tassen
  • toeslag van € 10,-

Naar het vertrekpunt Praag

 • Met de auto:
  855 kilometer vanaf Utrecht.
  Geschatte reistijd: zonder files ongeveer 8,5 uur
 • Met het vliegtuig:
  Naar Praag.
  Geschatte reistijd: Vlucht naar Praag: 1,5 uur. Transfer naar Hotel ongeveer 30 minuten
 • Met de trein:
  Geschatte reistijd: Een treinreis van Amsterdam naar Praag duurt ongeveer 12 uur. 
  Indicatie kosten: € 200 – € 275 per persoon

The Big Ride van Praag naar Wenen is niet geschikt voor jonge kinderen. Uiteraard allemaal afhankelijk van leeftijd en en fietservaring maar voor de kleintjes zijn de dagelijkse afstanden waarschijnlijk allemaal net even te ver en de hoeveelheid heuvels net even te groot. Je kan er natuurlijk voor kiezen om met een karretje te fietsen maar dan moet je wel een ervaren fietser zijn.

Algemeen

Dit is de meest uitgebreide vorm van Praag – Wenen die wij aanbieden. Je overbrugt in totaal zo’n 700 kilometer door een, op een paar dagen na, heuvelachtig gebied. De combinatie van deze twee maakt dat dit een redelijk zware fietsreis is. Uiteraard kunnen we op iedere gewenste plek rustdagen inbouwen. Iedere geoefende fietser kan deze reis aan. Wanneer mensen dit soort reizen nog nooit hebben gemaakt dan zou je een paar dagen in zuid Limburg of in de Ardennen kunnen gaan fietsen om een goed idee te krijgen.  

 

Op een schaal van 1-5 zou ik deze reis beoordelen als 3,5. Geen 4 omdat je nooit in het hooggebergte fietst en dus ook nooit dat soort lange aanhoudende klimmen hoeft te maken. Maar ook geen 3 omdat de veelheid van kleine (soms redelijk felle) klimmetjes het wel weer wat zwaarder maken dan helemaal gemiddeld.

Verharde en onverharde paden

Je fietst over het algemeen over geasfalteerde wegen of goed begaanbare fietspaden. De Tsjechische fietspaden zijn niet altijd verhard of geasfalteerd. Maar soms ontkom je er simpelweg niet aan. Persoonlijk vind ik deze afwisseling erg leuk. Voor deze reis echter hebben we de hoeveelheid onverharde paden geprobeerd beperkt te houden. Ook omdat het aantal fietsuren op een dag te groot zou worden. Eigelijk is er maar één dag waarop je veel onverhard fietst. Die dag is dan ook maar 39 kilometer.

Hoogteverschillen

Da’s gemakkelijk: die zijn er! Met name de eerste week fiets je door een sterk heuvelachtig gebied waar je regelmatig getrakteerd wordt op een (soms pittige) klim. Het voordeel is dat het allemaal geen hooggebergte is dus de afstanden omhoog zijn doorgaans niet heel lang. Het nadeel is dat je in tegenstelling tot in het hooggebergte je hier maar moeilijk een ritme zal vinden en dat het gewoon heel veel klimmetjes zijn…

Zo ziet je reis er uit


Klik op de kaart om hem uit te vergroten zodat je een beter beeld krijgt van de route Praag – Wenen. De route zoals deze hier staat weergegeven is zoals deze is beschreven bij ‘Van dag tot dag’. Uiteraard kunnen we hiervan afwijken. Bijvoorbeeld tussen Vranov en Znojmo kun je er ook voor kiezen om niet te veel onverhard te fietsen. In dat geval krijg je een andere route mee. Vanzelfsprekend kan er (wanneer je niet in een groep fietst) op iedere plek verlengd worden.

The Big Ride

Individuele reis

Periode te boeken
Dagelijks
van April tot en met Oktober
Eigen bagagevervoer
Prijs per persoon (premium hotels*, bezetting van 2 personen) 
Op basis van 12 nachten inclusief ontbijt.
In Vranov nad Dyji en Znojmo overnacht je in 3* hotels.
€ 1.525,-
€ 1.275,-
Prijs per persoon (standaard hotels, bezetting van 2 personen)
Op basis van 12 nachten inclusief ontbijt
€ 1.275,-
€ 1.025,-
Prijs per persoon (Premium hotels, bezetting van 1 persoon)
Op basis van 12 nachten inclusief ontbijt
In Vranov nad Dyji en Znojmo overnacht je in 3* hotels.
€ 390,- toeslag
Prijs per persoon (standaard hotels, bezetting van 1 personen)
(Op basis van 12 nachten inclusief ontbijt)
€ 275,- toeslag
Solo reiziger (premium hotels)
Op aanvraag
Solo reiziger (standaard hotels)
Op aanvraag
Fietshuur
Voor de hele reis. Bekijk de fietsen
Inclusief helm, stuurtas, één achter-zijtas, slot, waterbidon en reparatieset
€ 110,-

*Niet in alle plaatsen waar je komt in Tsjechië zijn 4 of 5 sterren hotels.

Groepsreizen Praag - Wenen

Deze uitgebreide fietsreis Praag – Wenen is alleen als individuele reis te boeken. Wil je liever in een groepreis van Praag naar Wenen dan kan dat ook. De ‘groepsreis-versie’ is iets korter en wordt aangeboden als Only the Best. Klik hier voor meer informatie.

Accommodaties

Je overnacht in zeer goede hotels. Waarbij we steeds geprobeerd hebben het meest comfortabele  te combineren met authentiek en uitstraling. Het streven is eigenlijk steeds geweest dat je na een dag fietsen in een prachtige omgeving ook een ‘wauw’ gevoel moet kunnen krijgen bij de accommodatie wanneer je daar aankomt. Alles vanuit de overtuiging dat comfort bijdraagt aan plezierbeleving.

Onderstaand een impressie van de hotels waar je gedurende deze reis overnacht. De hotels die je hier ziet zijn onze voorkeur hotels. Wanneer je minder hecht aan deze luxe en comfort dan kunnen we overal uitwijken naar hele goede 2 en 3 sterren hotels. 

Meer ontdekkingsreizen

Praag – Wenen: The Big Ride

Ervaar en beleef een uniek fietsreis met ‘Ontdek La Rioja’.

Moravische wijnroutes

Van Praag naar Dresden

CYKLO TRAVEL

Cyklo Travel is een reisorganisatie gespecialiseerd in fietsreizen en het goede leven in Tsjechië.

Reizen bij Cyklo Travel zijn altijd een beetje avontuurlijk en bedoeld voor iedereen die ook houdt van het goede leven!

ONS KANTOOR

Adres: Beethovenlaan 10 - 1272 ED HUIZEN
Telefoon: + 31 6 2525 5091
Mail: info@cyklotravel.nl
KVK: 34108241
IBAN: NL40 INGB 0676 965 695
Algemene Voorwaarden

Social Media

We zijn natuurlijk ook te vinden op facebook.
Like ons!

© Copyright 2019 by Cyklo Travel - Met voor fietsen