Van Praag naar Dresden

Fietsen, wandelen en genieten

Van Praag naar Dresden

 • Waar

  Midden Bohemen / Duitsland

 • Hoe lang

  7 dagen

 • Prijs

  Vanaf € 590,- per persoon. Zie tabblad 'Prijzen'

 • Groepsreizen

  In internationaal verband

 • Hoe zwaar is deze reis?

  Gemakkelijk Zie het tabblad 'Hoe zwaar'


Vanuit Praag vertrek je voor een prachtige fietstocht waarbij je gedurende de week steeds getuige bent van een veranderend landschap. Je passeert wijngebieden in bierstreken en prachtige kastelen. Je leert over de Tsjechische cultuur en haar soms zo confronterende geschiedenis. Je maakt prachtige wandelingen door steden en natuur. Je zult verpletterd raken van overweldigend natuurschoon en imposante architectuur. Praag – Dresden is niet voor niets een klassieker!

1

Praag

Aankomst Praag


Wanneer het je lukt om vroeg in Praag te zijn dan heb je nog tijd om de grote burcht, de Karlsbrug of de St. Vitus Kathedraal te gaan bekijken. Overigens gaat er eigenlijk niets boven slenteren door Praag. Je overnacht in een fantastisch hotel op een steenworp afstand van de Karlsbrug. Uiteraard voorzien we je van tips waar je zou kunnen eten die avond.

2

Praag – Melnik 59 km


Meteen maar de langste rit van de hele week en ook maar meteen met zo ongeveer het enige heuveltje van de week. Je volgt de Moldau (de Vltava voor de Tsjechen), je passeert onder andere kasteel Veltrusy waar je nog wat kan drinken, je fietst langs de hopakkers die tot tot 6 meter hoogte groeien wanneer ze in augustus letterlijk op haar hoogtepunt zijn en het kan zijn dat je moet bellen voor de veerman.

Aangekomen in Melnik drink je een (lokaal) wijntje en kijk je uit over het punt waar de Moldau aan de Elbe ontspringt. Met andere woorden, vandaag volgde je Moldau vanaf morgen de Elbe.

3

Melnik – Litomerice 46 km


Je laat Melnik achter je en begint aan je route langs de Elbe. Het is het begin van een dag van wisselende landschappen en indrukken. Verwondering over het prachtige klooster van Doksany en de verpletterende en misschien emotionele indruk die Terezin achter zal laten. Een korte rondleiding in het Klooster in Doksany is aan te raden maar ook zonder zul je onder de indruk zijn. Uit het niets doemt het klooster op. Hierdoor wordt je misschien op het verkeerde been gezet want eenmaal binnen in de kerk heb je eerder het idee dat je weer een grote stad bent. Daarna door naar Terezin. Het voormalig concentratiekamp dat zich laat vergelijken met het Nederlandse Westerbork. Terezin bestaat uit twee delen. De grote vesting (het stadje zelf) en de kleine vesting (het concentratiekamp). Ooit gebruikt als locatie door de Duitsers om in een commercial te laten zien hoe goed de Joden het hadden. Ze hebben alles bewaard zoals het was.

4

Litomerice – Decin 54 km


Waar je de afgelopen 2 dagen nog vooral een glooiende of licht heuvelachtige omgeving had gaat deze nu langzaam over in bergachtig. En dan is het prettig om de fietsvakantie voort te zetten langs een rivier. Totdat je bij kasteel Strekov komt. Wil je deze zien dan zul je een bergje op moeten. En dat is de moeite waard. Je kan er ook voor kiezen om kasteel Strekov en haar bergje links te laten liggen en gelijk door te gaan. Dan kun je je fiets een behoorlijk steile trap op duwen omdat je over een sluis heen moet. Een imposante sluis, dat dan weer wel. Met een maximaal hoogteverschil van bijna 10 meter verdwijnen de kleine scheepjes letterlijk uitzicht wanneer het water daalt. Overigens kun je ook om de sluis heen over de weg. Je overnacht in een heerlijk hotel in Litomerice op het grote plein.

5

Decin – Bad Schandau 24 km


Wie denkt dat de 24 kilometer van vandaag bedoelt is om te kunnen uitslapen vergist zich. Vandaag zou je kunnen proberen voor de lunch in Bad Schandau te zijn. Dan kun je daar eten om vervolgens een fantastische wandeling te gaan maken naar Pravcicka Brana. Met haar 16 meter hoge en 26 meter brede rotsformaties is zij de grootste natuurlijk zandsteenbrug van Europa. Je kunt erheen wandelen vanuit Bad Schandau maar dat zou ik niet doen. Beter om op de fiets ongeveer 8 kilometer terug te fietsen Tsjechië ween in en de laatste 3 kilometer (die je ook niet meer kan en mag fietsen) te lopen. Zorg dat de batterij van je camera is opgeladen en je genoeg geheugen vrij hebt want je zult je een rotje fotograferen en filmen. Het is er echt belachelijk mooi.

6

Bad Schandau – Dresden 46 km


Op weg naar Dresden. Het fietspad langs de Elbe in Duitsland, de Elberadweg, is soms net een beetje als de Duitse autobahn. Nogal wat omleidingen en wegwerkzaamheden. Maar het kan de pret niet drukken. Je blijft je vergapen aan al die prachtige vergezichten onderweg. Altijd leuk is het om met een hele riedel andere fietsers in een klein veerbootje de Elbe over te steken. Er gebeurt altijd wel wat op zo’n bootje. Kilometers voor je bij Dresden bent zal het je opvallen (bij mooi weer tenminste) dat er al allerlei mensen in het gras langs de kade van de rivier liggen. Een aantal dat groeit. Het lijkt soms wel wat op het fietspad in het Vondelpark in Amsterdam. Niet zozeer qua aantallen maar vooral qua atmosfeer. Dresden binnen komen, daar kunnen een hoop steden nog wat van leren. Dit is zoals het hoort. Dresden laat zich vanaf het fietspad waarop je aankomt onmiddellijk van haar mooiste kant zien. Het is oprecht indrukwekkend. En Dresden stelt niet teleur wanneer je er bent. Wat een prachtige stad. Helemaal wanneer je haar geschiedenis kent.
Je overnacht in ‘der Altstadt’ met al haar pracht en praal op steenworp afstand!

7

IMG_2581

Einde van rondreis


De rondreis eindigt ‘s middags wanneer je in Dresden bent aangekomen. Je kunt dan met je fiets terug worden vervoerd naar Praag. Je kan er ook voor kiezen om nog een nachtje in Dresden te blijven. Je kunt dan je fiets terug laten brengen naar het hotel in Praag en zelf de volgende dag met de trein gaan. Uiteraard kun je ook in Praag nog een extra nacht blijven. Het is eigenlijk gewoon aan jou!

Wat is inbegrepen

 • 6 overnachtingen op een tweepersoonskamer met eigen douche en toilet.
 • 6 keer ontbijt
 • Bagagevervoer
 • Nederlandstalige routebeschrijving, kaartmateriaal en achtergrond informatie
 • gpx bestand van de route.
 • Een fietscomputer met alle routes erop kan worden geleend wanneer je die niet zelf hebt.
 • Vervoer van de huurfiets terug vanuit Dresden naar Praag

Wat is niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Lunches, diners en dranken voor zover niet genoemd in de reisomschrijving
 • Overige transfers
 • Huur fiets
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Eventuele toeristenbelasting (ter plekke te betalen)

Wat is optioneel

 • Een overnachting in Praag voor je vertrekt
 • Een extra overnachting in Dresden
 • Prive transfer van Dresden terug naar Praag
 • Treinkaartje Dresden – Praag
 • Transfers naar de luchthavens van Praag en/of Dresden
  • 1-3 personen € 28,-
  • 4-8 personen € 38,-
 • een wandeling van 3 uur met gids door Praag
  • € 59,-
 • Waterdichte tassen
  • toeslag van € 10,-

Naar het vertrekpunt Praag

 • Met de auto:
  855 kilometer vanaf Utrecht.
  Geschatte reistijd: zonder files ongeveer 8,5 uur
 • Met het vliegtuig:
  Naar Praag.
  Geschatte reistijd: Vlucht naar Praag: 1,5 uur. Transfer naar Hotel ongeveer 30 minuten
 • Met de trein:
  Geschatte reistijd: Een treinreis van Amsterdam naar Praag duurt ongeveer 12 uur. 
  Indicatie kosten: € 200 – € 275 per persoon

Van Praag naar Dresden is ook ideaal om als familiereis boeken. De paden waar je overwegend op fietst zijn allemaal vlak en onderweg kom je heel veel plekken tegen waar even gestopt kan worden. Mochten de kinderen zelf fietsen maar vind je de afstanden op een aantal dagen nog net even te lang dan passen we extra overnachtingen in zodat je gemiddeld op ongeveer 35 tot 40 kilometer maximaal per dag fietst. Wat zijn de opties voor een familie fiets vakantie:

We kunnen een ‘tag along’ voor je regelen.

 

Hiermee kunnen de kinder die vooral nog wat kleiner zijn toch een ‘echte’ fietsvakantie hebben. De route leent zich er uitstekend voor om met de kinderen op deze manier langs de Moldau en de Elbe te fietsen.

 

 

We kunnen de route aanpassen.

 

Uiteraard kunnen we ook de route aanpassen. Om op die manier de afstanden per dag wat beperkter te houden. Vanzelfsprekend doen we dat in overleg. Het heeft er natuurlook ook mee te maken hoelang wil je onderweg zijn, hoeveel kilometers wil je maximaal per dag fietsen en in welke hotels wil je overnachten.

 

Kortom alles is in overleg wel mogelijk.</span

Algemeen

Omdat je praktisch de hele reis langs de rivier de Moldau (Vltava) en later de Elde (Labe) fietst is dit geen zware tocht. Praag – Dresden kan door iedereen worden gefietst. Ik ga er dan natuurlijk wel vanuit dat je in Nederland ook af en toe een afstand van ongeveer 60 kilometer probleemloos overbrugt.

Op een schaal van 1-5 kan deze reis worden beoordeeld als 1,5. Die 0,5 staat er eigenlijk alleen omdat je (soms omdat je daarvoor kiest) een bergje op moet fietsen en je een fantastische wandeling op dag 5 kan maken maar die is wel 3 kilometer bergop. Nogmaals iedereen kan het doen maar het is nu eenmaal geen Nederland ;-).

Verharde en onverharde paden

In tegenstelling tot een aantal andere fietsreizen die wij aanbieden fiets je bij deze reis vrijwel constant over geasfalteerde fietspaden. Heel af en toe kom je nog eens een onverhard pad tegen maar die zijn doorgaans niet langer dan enkele honderden meters.

Hoogteverschillen

Daar kunnen we natuurlijk kort over zijn. Die zijn er nauwelijks. Je begint je reis in Praag op ongeveer 190 meter hoogte en je eindigt in Dresden op een hoogte van ongeveer 105 meter. Deze 85 meter, omlaag nota bene, overbrug je 5 dagen.

Het bergje van dag 1 is meteen ook het hoogste punt van de reis. Je zit dan namelijk op ruim 280 meter hoogte. Tussendoor ‘heuvelt’ het soms nog wel wat maar het mag allemaal geen naam hebben.

Zo ziet je reis er uit


Klik op de kaart om hem uit te vergroten zodat je een beter beeld krijgt van de route naar Dresden. De route zoals deze hier staat weergegeven is zoals deze is beschreven bij ‘Van dag tot dag’. Uiteraard kunnen we hiervan afwijken. Bijvoorbeeld wanneer je met kinderen fietst dan verdelen we bijvoorbeeld de overnachtingsplekken iets anders zodat het aantal kilometers per dag wat minder wordt. Vanzelfsprekend kan er (wanneer je niet in een groep fietst) op iedere plek verlengd worden.

Van Praag naar Dresden

Individuele reis

Periode te boeken
Dagelijks
van April tot en met Oktober
Prijs per persoon premium hotels 

 

(op basis van 6 nachten inclusief ontbijt en een bezetting van 2 personen per kamer)
€ 885,-
Prijs per persoon standaard hotels

 

(op basis van 6 nachten inclusief ontbijt en een bezetting van 2 personen per kamer)
€ 590,-
Toeslag éénpersoonsreis per persoon premium hotels

 

(op basis van 6 nachten inclusief ontbijt en een bezetting van 1 personen per kamer)
€ 175,- toeslag
Toeslag éénpersoonsreis per persoon standaard Hotels

 

(Op basis van 6 nachten inclusief ontbijt en een kamerbezetting van 1 persoon)
€ 145,- toeslag
Fietshuur voor gehele reis
€ 75,-
e-bike verhuur voor gehele reis
€ 135,-
Eigen bagagevervoer
Korting € 150,- per boeking of groep

*Niet in alle plaatsen waar je komt in Tsjechië zijn 4 of 5 sterren hotels.

Groepsreizen Praag - Dresden

De fietsreis Praag – Dresden is in 2018 ook als groepsreis te boeken. De belangrijkste argumenten om een groepsreis te boeken:

Je mist niets

Gedurende de hele reis fietst er een gekwalificeerde gids met je mee. Het grote voordeel is dat hij of zij precies weet waar je moet zijn en hoe je er moet komen. Bij een individuele reis vergt dit de nodige voorbereiding en dan nog weet je het natuurlijk nooit zeker.

Zorgeloos reizen

Nog los van het feit dat de gids die meefietst precies weet waar je moet zijn om de speciale plekjes te zien regelt hij of zij ook alles voor je. Entreebewijzen, tafels voor de lunch of het avondeten etc. En omdat de gidsen allemaal Tsjechisch zijn en uitstekend Engels spreken zul je ondrweg ook nooit een ‘taalprobleem’ tegenkomen. Da’s ook prettig.

Gezellig en onderhoudend

Dit is natuurlijk de belangrijkste reden om voor een groepsreis te kiezen. Je weet zeker dat je met een groep mensen optrekt die in ieder geval een aantal dezelfde interesses hebben. Je doet nieuwe contacten op, onderweg kun je meteen al je ervaringen delen met anderen en ‘s avonds aan het diner kun je op je gemak de dag nog eens door nemen met elkaar. Hoe leuk is dat!

Veilig

Tijdens de hele fietsreis rijdt er een minibus mee die onder andere ook de bagage vervoert. Mocht er onderweg iets gebeuren met de fiets of is er een valpartij dan is er altijd deskundige (Tsjechisch sprekende) begeleiding en materieel om praktisch alle ongemakken op te vangen.

Vertrek data

MaandVertrek uit PraagAankomst in Dresden
April29 april 20184 mei 2018
Mei20 mei 201825 mei 2018
Juni10 juni 201815 juni 2018
Juli1 juli 20186 juli 2018
22 juli 201827 juli 2018
Augustus12 augustus 201817 augustus 2018
September2 september 20187 september 2018
23 september 201828 september 2018

Prijzen groepsreizen

Van Praag naar Dresden

Groepsreis

Periode te boeken
Zie Vertrekdata
Prijs per persoon 

 

(op basis van 5 nachten half pension en een bezetting van 2 personen op een kamer)
€ 820,-
Wanneer je  alleen reist

 

(Bij een kamerbezetting van 1 persoon)
€ 965,-
Fietshuur
€ 65,-
e-bike verhuur
€ 135,-
 • De reis start in Praag en eindigt in Dresden.
 • De eerste dag is de dag van vertrek uit Praag. Je kunt een extra nacht boeken in Praag de dag voor vertrek.

Wat is inclusief

 • Je wordt opgehaald bij het hotel waar je overnacht in Praag
 • 5 nachten standaard hotels
 • 5 keer ontbijt
 • 5 keer Diner inclusief drinken (behalve de laatste avond)
 • Gekwalificeerde gids
 • Ondersteuning van een minibus
 • Drinken onderweg in de meerijdende minibus
 • Stadskaarten van de overnachtingsplekken (per kamer)
 • Gedetailleerde fietskaarten (per kamer)
 • Programma en routeboek (per kamer)
 • Bagagevervoer
 • Vervoer van Dresden terug naar Praag. De laatste overnachting is dan in Praag in plaats van Dresden

Wat is optioneel

 • Een overnachting in Praag voor je vertrekt
 • Een extra overnachting in Dresden
 • Prive transfer van Dresden terug naar Praag
 • Treinkaartje Dresden – Praag
 • Transfers naar de luchthavens van Praag en/of Dresden
  • 1-3 personen € 28,-
  • 4-8 personen € 38,-
 • een wandeling van 3 uur met gids door Praag
  • € 59,-
 • Waterdichte tassen
  • toeslag van € 10,-

Accommodaties

Je overnacht in goede hotels. Waarbij we steeds geprobeerd hebben het meest comfortabele  te combineren met authentiek en uitstraling. Het streven is eigenlijk steeds geweest dat je na een dag fietsen in een prachtige omgeving ook bij een mooie of charmante accommodatie moet aankomen. Alles vanuit de overtuiging dat comfort bijdraagt aan plezierbeleving. 

Onderstaand een impressie van de hotels waar je gedurende deze reis overnacht. De hotels die je hier ziet zijn de ‘standaard’ hotels. 

Meer ontdekkingsreizen

Tsjechisch Paradijs is een magisch fietsavontuur

Moravische wijnroutes

Ervaar en beleef een uniek fietsreis met ‘Ontdek La Rioja’.

Van Praag naar Dresden

CYKLO TRAVEL

Cyklo Travel is een reisorganisatie gespecialiseerd in fietsreizen en het goede leven in Tsjechië.

Reizen bij Cyklo Travel zijn altijd een beetje avontuurlijk en bedoeld voor iedereen die ook houdt van het goede leven!

ONS KANTOOR

Adres: Beethovenlaan 10 - 1272 ED HUIZEN
Telefoon: + 31 6 2525 5091
Mail: info@cyklotravel.nl
KVK: 34108241
IBAN: NL40 INGB 0676 965 695
Algemene Voorwaarden

Social Media

We zijn natuurlijk ook te vinden op facebook.
Like ons!

© Copyright 2019 by Cyklo Travel - Met voor fietsen