Stel een vraag

Koffie rond de Drunense duinen

Warmdraaien voor de fietsvakanties

Ontvang gratis nieuwe routes!

Met leuke tips en lunch of diner aanbevelingen.

Fietsen is ontdekken. Ook in Nederland. Er gaat toch niets boven het verkennen van nieuwe plekje op de fiets. Dat is in het buitenland spannend maar in Nederland net zo zeer. Iedereen die het leuk vindt kan mooie routes downloaden die ik gefietst heb. Anders dan in Tsjechië, allemaal ook geschikt voor stadsfietsen. Ik geef je achtergrondinformatie van wat er zoal op je pad komt en wat tips waar je lekker een kop koffie kan gaan drinken of misschien wat eten.

Naast de trailer is er ook een wat langere film die je een indruk geeft van hoe de route er uit ziet. En uiteraard het gpx bestand welke je kunt downloaden en op je fietscomputer zetten.

Geregeld zal ik nieuwe routes plaatsen die gefietst kunnen worden. Bij een aantal zal ik de paar heuveltjes die we hier hebben ook proberen mee te pakken. Mochten mensen in Tsjechië willen gaan fietsen dan is dat alvast een lekkere opwarmer 😉

Voornaam
Achternaam
Email
 

Bekijk deze Fietsreizen ook eens!

De route start bij het Golfpark Efteling. Je kunt hier gemakkelijk je auto kwijt en een mooie plek om te beginnen met een kop koffie en te eindigen met misschien een glaasje wijn…

Dan richting de Drunense duinen. Daar fiets je redelijk pardoes tegenaan. Een enorme zandhoop met links alweer de eerste mooie plek voor een volgend kopje koffie. Je kunt dan met de fiets aan de hand door het zand een een aantal honderden meter een stukje van een mountainbike route nemen of het fietspad achter de brasserie langs nemen. De gpx-file leidt je over de MTB route… LET OP: HIERVOOR MOET JE WEL EEN STICKER HEBBEN! Deze kun je kopen in praktisch alle ‘koffie-verkoop punten’ ronde de duinen. (Dank Wim van Iersel!)

 

Na je eerste kennismaking met de Drunense duinen duurt het even voordat je ze opnieuw zal tegenkomen. Daarvoor in de plaats krijg een prachtige afwisseling van landelijke en bosrijke omgevingen. Ondertussen twijfelend waar dat volgende kopje koffie genoten gaat worden: Eetcafe de Klinkert, Herberg D’n Dries, Duinoord of wellicht pannenkoekenhuis Wonderland. Maar zeker moet je even stoppen bij IJzeren man Vught.

 

Enigszins gedrogeerd van de cafeïne draai je om de oostkant van de Drunense duinen heen  om aan de zuidkant ervan terug te fietsen. Tegen eze tijd is het verstandig om over te stappen op thee, spa rood of eigenlijk alles zonder cafeïne. Immers Brasserie 15, de Heeren Jansen en de Rustende jager zijn alweer mogelijke volgende haltes. Deze laatste zou je zeker even aan moeten doen. Al is het alleen maar om je fiets daar even neer te zetten en te voet de Drunense duinen in te gaan. Die zijn oprecht prachtig!

 

Deze fietstocht gaar vooral over natuur. Bossen, landelijk en natuurlijk De Drunense duinen. Kom je onderweg dan helemaal niet tegen? Jawel. In Loon op zand kom je langs de St. Jans Onthoofdingskerk. Dat klinkt spannender dan het is want de naamgeving relateert vooral naar de onthoofding van Johannes de Dooper. De kerk stamt uit 1394 en de (wel hele mooie) toren uit 1450. In Helvoirt passeer je het 8 eeuwen oude Sint Nicolaas kerkje. Gebouwd in 1192 met als bijzonder collectie 38 houten koppen die hoog in de kerk hangen. Weinig verhevens aan blijkt: fantasie wezentjes. Middeleeuwse timmermannen die zich hebben uitgeleefd.
Vlak buiten Helvoirt passeer je kasteel Zwijsbergen. Sinds 1914 wordt kasteel Zwijnsbergen bewoond door de familie Van Lanschot. en daarom is de oprijlaan en de directe omgeving van het hoofdhuis niet opengesteld voor publiek. Het bos en een gedeelte van het park zijn vrij toegankelijk voor wandelaars. Het huidige kasteel Zwijnsbergen stamt uit 1552. Het kasteel zou gebouwd zijn in opdracht van Walraven Draeck, die in 1551 eigenaar werd. Walraven Draeck is een telg uit één van de oudste families van Antwerpen. Het rechthoekig huis dat hij liet bouwen zou de basis vormen voor het gebouw zoals wij dat nu kennen. Maar je kunt er dus alleen naar kijken…

 

Mooi is overigens het 2e wereldoorlog monument waarbij speciale aandacht voor dolle dinsdag. 5 September 1944 was een dag van herdenking voor de regio Loon op Zand. De Duitsers bliezen op die dag (de dag van terugtrekking) de M.A.st op. De Munitions Ausgabe stelle. Er is een wandeling van ongeveer 2.5 kilometer te maken langs de littekens van deze acties die ondertussen door de natuur weer zijn toegeëigend.
Bezienswaardigheden onderweg:

 

Km Omschrijving
6.9 De St. Jans Onthoofdingskerk
12.3 Entree naar de Drunense duinen en Hotel Roestelberg
35.7 De Oude sint Nicolaaskerk
37.2 Kasteel Zwijndrecht
46 Landgoed Bosch & Duin
50.5 Monument met wandelroute
Eten en drinken

 

En dan heb ik nog lang niet alles opgenomen waar je een kop koffie kunt drinken of zou kunnen lunchen ;-).

 

Km Omschrijving
12.3 Hotel Roestelberg
18 Herberg D’n Dries
20.7 Pannenkoekenhuis de Helvoirtse Heide
25.8 Pannenkoekenhuis Het Wonderbos (stukje door naar links)
27.5  Ijzeren man Vught
28.5 Brasserie 15
36.2 De Heeren Jans
43.1 De Rustende Jager

Klik op download om deze route als gpx bestand te downloaden. Ook de bezienswaardigheden onderweg zijn als pdf bijgesloten.

Van Praag – Wenen een fietsavontuur!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CYKLO TRAVEL

Cyklo Travel is een reisorganisatie gespecialiseerd in fietsreizen en het goede leven in Tsjechië.

Reizen bij Cyklo Travel zijn altijd een beetje avontuurlijk en bedoeld voor iedereen die ook houdt van het goede leven!

ONS KANTOOR

Adres: Beethovenlaan 10 - 1272 ED HUIZEN
Telefoon: + 31 6 2525 5091
Mail: info@cyklotravel.nl
KVK: 34108241
IBAN: NL40 INGB 0676 965 695
Algemene Voorwaarden

Social Media

We zijn natuurlijk ook te vinden op facebook.
Like ons!

© Copyright 2017 by Cyklo Travel - Met voor fietsen