Zwift als drugs

Het is wat mij betreft de uitvinding van de eeuw! Zwift. Ok, hebt er wel een prijzig hometrainertje voor nodig, een tafelmodel  fan met krachtige motor, bij voorkeur een groot beeldscherm en een soort kunststof matje om gegarandeerde zweet-tsunamies in goede banen te leiden. Maar dan heb je ook wat! Je gaat in je kelder op je fiets zitten en er opent zich een wereld van fietsmogelijkheden. Eindeloze lijsten trainingsschema’s, toertochten waar je aan mee kan doen en… wedstrijden! En die laatste zijn echt bizar leuk. De eerste keer is oprecht spannend. Je hebt geen idee wat er gaat gebeuren. En als je klaar bent heb je geen idee wat er is gebeurt. Je vertrok met een hele groep. Die gaan vervolgens er als Sojus 4 raketten vandoor en onderweg kom je wat brokstukjes tegen van ge-explodeerde raketjes. Maar na een paar keer krijg je het een beetje door. Je moet gewoon zorgen dat je de eerste 5 – 7 minuten overleefd. Daarna gaat het tempo omlaag. Ik ben inmiddels al bijna twee maanden onderweg en begin serieuze vooruitgang te merken. Ik ga hard!

Ik had me ingeschreven voor een wedstrijd. Zwift kent 5 niveaus. A tot en met E. Zwift geeft je op basis van al je inspanningen een FTP (kom ik nog wel eens op terug). Met dat getal kun je bepalen in welke race categorie je thuis hoort. Ik kwam in C terecht. En had me dus ingeschreven in een C wedstrijd. Ik wist wat er ging gebeuren en had me dus een 20 minuten serieus opgewarmd. Toen het startsein werd gegeven bleef ik koste wat het kost in de kop van het peloton zitten. En inderdaad na ongeveer een minuut of 7 – 8 zakte het tempo. Daarna met een relatief groot gemak me gehandhaafd in de kopgroep. Op zo’n 4 kilometer voor de finish ging ik er voor. Ik demarreerde uit de 20 man tellende kopgroep. Hoewel m’n voorsprong nog angstig slonk in de laatste minuut hield ik stand. Ik had gewonnen. Met een rauwe kreet vierde ik mijn triomf. Fabian Cancellara in de kelder. Zielsgelukkig, mezelf in ernstige mate aan het zelfoverschatten, lag ik tussen het vieze wasgoed te genieten. Het was een hoogtepunt in de kelder! En de beloning? Ik ben B geworden!!

Zwift here I come!

 

 Wordt vervolgd…

 

Ruud

2019-03-03T11:32:04+00:00

Tsjechisch Paradijs

Tussen Turnov en Jicin bevind zich het Tsjechisch paradijs. Een onvergetelijk mooie ervaring. Beklim de toren van de kasteelruïne van Bezdez, wandel door een bijna magische natuur. Bekijk de botanische tuinen in Liberec, zwem in het meer bij Dosky en bezoek het Skoda museum in Mlada Boleslav.