Een nieuwe kapitein

Mongolië is weer in zicht!! Ik geeft het toe. Sterker je had het waarschijnlijk ook al in de gaten. Ik begon me ernstig zorgen te maken. Maar afgelopen vrijdag had ik een afspraak bij Better Cycling. Ik ben er zelf erg enthousiast over en ga het ook niet nalaten om reclame te maken voor Better Cycling. Stefan (trainer, eigenaar, coach, programmaschrijver, inspirator en… jonger dan mijn dochter) vond het een goed idee om eerst maar de inspanningstest te doen voordat we uitgebreid zouden gaan bespreken wat de mogelijkheden zouden zijn. Ik had mijn racefiets meegenomen. Deze werd op een Wahoo Kickr Power Trainer gezet en aangesloten op… jawel Zwift. Ik zat nu gewoon in iemand anders zijn kelder maar de vooruitzichten waren identiek, Ik zag zo gauw geen wasgoed om me heen en wist dus even niet waar ik zometeen bewusteloos op neer kon vallen. Het principe van de ‘Maximaal-test’ is vrij simpel. Je start op 0 en iedere 3 minuten wordt er een weerstand van 35 Watt toegevoegd. Dan komt er vanzelf een punt dat je niet meer in staat bent om de pedalen rond te trappen. Het vervelende zit ‘m er in dat je het beste met een redelijk vlotte rotatie moet fietsen. Minimaal 90 rpm (rotaties per minuut). Hogere rotaties leveren minder weerstand. Het probleem hier is dat er iedere 3 minuten weerstand wordt toegevoegd. Er komt een moment dat je die 90 rpm niet meer volhoudt. Wanneer de weerstand dan weer onhoog gaat werkt dat als een soort dubbel anker dat wordt uitgegooid. Resultaat doorgaans: een zeer oprechte en zeer emotionele smeekbede van je benen om er in hemelsnaam mee op te houden. 

Stefan hing wat achter zijn computer terwijl ik me in het zweet zat te fietsen. Zolang je nog redelijk helder kan denken is het een wat ongemakkelijke situatie. Maar na de 250 Watt ben je al behoorlijk ver voorbij dat punt en is ‘ongemakkelijk’ je laatste zorg. Toen het moment daar was dat ik gehoor gaf aan de steeds indringender manier van vragen van mijn benen om een kop koffie te nemen werd de balans opgemaakt. 

Ik verteld Stefan wat de bedoeling was. Stefan vond het wel een mooi avontuur. Hij vond ook dat de resultaten van de test aanleiding gaven voor voorzichtig positivisme. Op mijn vraag: “Ga ik het halen?” moest Stefan helaas vrij lang nadenken. Uiteindelijk dacht hij van wel. Wat had hij ook anders kunnen zeggen. “Maar dan moest ik me wel aan de trainingsschema’s houden!”. Wat had hij inderdaad anders kunnen zeggen.
Die schema’s gaan wel inhouden dat ik nu 4 tot 5 keer per week moet fietsen. Da’s best een hoop. Maar het allerbelangrijkste: ik geloofde Stefan. Ik denk ook dat ik het ga halen met zijn schema’s. Hoewel ik nog geen idee heb hoe ze er uit zullen zien. De zon is opgekomen. Tijd voor de tweede helft!

 

Wordt vervolgd…

Ruud

 

2019-03-03T11:32:04+00:00

Tsjechisch Paradijs

Tussen Turnov en Jicin bevind zich het Tsjechisch paradijs. Een onvergetelijk mooie ervaring. Beklim de toren van de kasteelruïne van Bezdez, wandel door een bijna magische natuur. Bekijk de botanische tuinen in Liberec, zwem in het meer bij Dosky en bezoek het Skoda museum in Mlada Boleslav.

2019-03-03T11:38:41+00:00

Praag – Dresden

De fietsvakantie Praag - Dresden is een fietsklassieker. En niet voor niets! Een prachtige 7-daagse fietsreis langs de Elbe. Je gaat wandelen in Boheems Zwitserland, je ontdekt de steden Praag en Dresden en ondertussen geniet je van een uitzonderlijk mooie natuur. Prachtig!

Load More Posts